Genijalci u klupi, još bolji u muzici i sportu

Dragana Keleč
Genijalci u klupi, još bolji u muzici i sportu

Banjaluka - Igraju rukomet i košarku, volontiraju, uče strane jezike, sviraju u bendovima, a u školi su perfektni.

To je lična karta petoro brucoša koji su na prijemnim ispitima na javnim fakultetima u RS osvojili maksimalni broj bodova i nastavili fantastičan niz iz srednje škole. Oni nisu vukovci za koje se stereotipno misli da samo čitaju knjige i listaju enciklopedije. Naprotiv. Oni su mladi ljudi koji uživaju u hobijima i ostvaruju sve zacrtane ciljeve. Jedan od njih je i upis na fakultet. Na prijemnom su se igrali i bili najbolji među najboljima.

Jedan od njih je Uroš Malešević iz Prnjavora, koji je bio prvi na listi brucoša na smjeru matematika i informatika na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci. Bio je đak generacije u banjalučkoj Elektrotehničkoj školi gdje se nastavnici i direktor utrkuju da ponosno kažu riječi hvale za njega. Uroš, međutim, skromno kaže da njegov uspjeh nije nikakvo čudo i da se sve stiže zahvaljujući dobroj organizaciji.

- Najviše volim programiranje. U slobodno vrijeme sviram na bubnjevima, za kojima sam još od osmog razreda, a nedavno sam počeo da sviram i na klavijaturama - kaže Uroš, koji je sa drugarima osnovao i bend.

Osim što bi volio da bude muzičar, Malešević želi da radi i kao profesor matematike i informatike kada završi fakultet, ali i da se bavi programiranjem.

Svestrana je i Kristina Draganić iz Bijeljine, koja je sa odličnim uspjehom završila Gimnaziju, a na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku riješila je sve zadatke i tako kao najbolja dobila indeks.

- U slobodno vrijeme pohađam kurseve engleskog i njemačkog jezika. Treniram rukomet već pet godina u Radniku u Bijeljini - kaže Draganićeva.

Apsolutnih 50 bodova na prijemnom osvojio je i Vojislav Kajtez, odlikaš iz banjalučke Elektrotehničke škole. Nastaviće da otkriva tajne elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci.

- Kada sam krenuo da radim testove nisam očekivao da ću sve tačno riješiti. "Zapeo" sam na drugom i trećem zadatku, ali uspio sam da se koncentrišem i sve se dobro završilo - kaže Kajtez, koji tokom ljeta najviše vremena voli da provodi sa društvom pored bazena.

Nebojša Vasiljević, ekonomski tehničar i vukovac iz Zvornika, bez problema je stigao do indeksa Tehnološkog fakulteta u svom gradu.

- Volio bih da budem profesor na fakultetu, ali i da istražujem u oblasti hemijskog inženjerstva - kaže Vasiljević, koji u slobodno vrijeme uglavnom druguje sa košarkaškom loptom.

Među svršenim srednjoškolcima, koji su briljirali na prijemnom ispitu, je i Banjalučanka Nikolina Balta. Odličan uspjeh u Ekonomskoj školi bio je podloga za maksimalan broj bodova na prijemnom na Ekonomskom fakultetu.

- Nije mi teško da učim kada se dobro organizujem - kaže Balta, koja je gotovo sve svoje slobodno vrijeme posvetila volonterskim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana