Galijašević: Upozorenja EUFORA - opomena Izetbegoviću

Srna
Galijašević: Upozorenja EUFORA - opomena Izetbegoviću

Banjaluka - Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je Srni da upozorenje EUFOR-a da je spreman da reaguje ukoliko primijeti i najmanje naznake da bi moglo doći do novih sukoba u BiH, predstavlja opomenu lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

"Njegovo okupljanje bošnjačkih generala u Sarajevu i poruke koje su došle sa tog skupa zabrinule su i snage za sprovođenje mira. EUFOR ovdje nije samo u svrhu edukacije, već sprovodi sve bezbjednosno-odbrambene aspekte BiH", rekao je Galijašević Srni

On je napomenuo da EUFOR neće trpjeti da pojedini bošnjački generali sa skupova šalju ratnohuškaške poruke, nazivajući ih patriotizmom, a da se s druge strane, pojačava aktivizam lica povratnika sa sirijskog ratišta.

"Imamo 150 identifikovanih, poznatih lica, koja su se iz Sirije vratila sa porodicama, a dobijamo obavještenja iz bezbjednosnih struktura kako oni specijalnim mjerama nadzora brinu o njima", istakao je Galijašević.

On je naveo da je, u stvari, riječ o brizi o jedva desetak ljudi, te da je praktično pod specijalnim tehničkim nadzorom samo 10 ljudi povezanih sa terorizmom.

"Austrijanci znaju da su oni posebno ugroženi, te da o tome brine i EUFOR, jer je polovinu jedinica EUFOR-a sačinjavaju vojnici iz te zemlje koja ima ozbiljne probleme sa islamistima i već tri godine sprovodi takozvanu operaciju 'Palmira', koja podrazumijeva hapšenje žbosanske mrežež", rekao je Galiješević.

On je dodao da se to odnosi i na privođenje Hatiza Muhameda Porče, hapšenje Ebu Tejme, Mirsada Omerovića, Adema Demirovića, te nedavno privođenje sedam lica od kojih su četiri iz BiH.

"Sve to zabrinjava EUFOR, pa su njihova upozorenja uglavnom adresirana političkom Sarajevu", zaključio je Galijašević.

On je ocijenio da je reagovanje međunarodne zajednice na postojanje terorističkih ćelija u BiH vrlo tendenciozno, jer su mnogi akteri i članovi terorističkih organizacija povezani sa nekom zapadnom službom.

"Naravno da Zapad ne želi da se ta mreža na bilo koji način urušava i upravo oni guše sudske istrage i procese i obezbjeđuju provizorno kažnjavanje aktera terorističkih akcija u Siriji", rekao je Galijašević.

Ističući da je Austrija trenutno u specifičnoj situaciji, te da ima ozbiljne probleme sa "bosanskom mrežom" i u Beču, i u Gracu i u Lincu i na mnogim destinacijama, Galijašević kaže da ona mora da riješi svoj privatni problem.

On je dodao da u ostalim zemljama Zapada taj problem još nije izražen niti je povećan stepen ugroženosti od "bosanske mreže".

"Međutim, svi su svjedoci da je osnovna poveznica svih terorističkih napada u Evropi, a ponekih i u svijetu, u stvari BiH, bilo preko džihad-ratnika, terorista, vehabija, ili preko naoružanja, vojne opreme ili municije", naveo je Galijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana