Fehret živio za fudbal, on ga je odveo i u smrt

Dragana Keleč
Fehret živio za fudbal, on ga je odveo i u smrt

Banjaluka - Zajedno smo odrasli i igrali fudbal. Braco, kako su svi zvali mog Fehreta, odlično je baratao loptom, igrao za Naprijed, BSK i Borac, a iz Banjaluke je sa majkom i braćom otišao nedugo poslije zemljotresa. Preživio je neviđenu katastrofu, a poginuo u padu aviona. To ti je sudbina.

Drahtavog glasa i očiju punih suza svog prijatelja iz dječačkih dana prisjeća se Armin Jusufović. Fehret Smailagić i njegova supruga Emira poginuli su u avionskoj nesreći kada se u Alpima u Francuskoj srušila letjelica kojom su putovali u Njemačku gdje su godinama živjeli. Sudbina je htjela da Fehret u smrt ode baš sa fudbalskim uspomenama vraćajući se iz Španije gdje je odgledao najveći svjetski derbi Barselona - Real Madrid. Vijest o pogibiji Ferhata i Emire, koja je iz Prijedora, uzdrmala je Krajinu kao i zemljotres koji je onomad preživio.

Život i smrt uz fudbal

Jusufovića smo zatekli kako u tišini sjedi sa društvom koje je dijelilo tugu za prijateljem.

- Živjeli smo na istoj adresi, Gavrila Principa 11, ovdje na Mejdanu.  Tu oko zgrada i kod Zelenog mosta prvi put smo i počeli da igramo fudbal koji je bio njegov život - vraćao je uspomene na Fehreta.

Rastali su se kada su se najmanje nadali, a Jusufović je izgubio prijatelja sa kojim je, uprkos hiljadama kilometara koje su ih dijelile, proveo cijeli život.

- Cijeli život smo zajedno. Prije dvije godine bili smo zajedno i u Njemačkoj i radili. I tamo je igrao fudbal i imao svoj klub i trenirao djecu. Otvorio je i restoran, a zatim i taksi-firmu. Od malena je bio snalažljiv i uspješan u svemu čega se prihvatio - rekao je Jusufović.

Brišući drhtavom rukom čelo kaže da još ne vjeruje da nema njegovog Brace.

- Braco sa Emirom ima sina jedinca Denisa. Mali Deni voli fudbal, kao i njegov otac. Trenira povazdan. Žao mi je i Denija i još dvoje Bracine djece iz prethodnog braka. Svi žive u Njemačkoj - kaže Jusufović.

Ljubav prema fudbalu dovela je Smailagiće na kobni let. Njihov prijatelj Sandro Đergović, koji živi u Njemačkoj, kazao je "Glasu Srpske" da su Fehret i Emira otputovali na odmor u Barselonu kako bi gledali "el-klasiko" odigran u nedjelju.

- Planirali da se vrate u Njemačku odmah poslije utakmice, ali su let odgodili za 24. mart. Valjda je sudbina tako htjela - kaže Đergović.

Emira i Fehret godinama su živjeli u gradiću Nojs u blizini Diseldorfa gdje su dobili i njemačko državljanstvo.

Sin i sestra uzalud čekali

Emirin svak Almir Žepčan kazao nam je da su Fehreta i Emiru na aerodoromu u Diseldorfu trebali da dočekaju sin Denis i njegova tetka Renata.

- Zadesili su se na aeorodromu kada su čuli za tragediju. Strašno, strašno... Ne vjerujem šta se desilo, to je sve što mogu da vam kažem - rekao je Žepčan.

Emirina sestra Murisa Žepčan ispričala je da se ona plašila letenja, ali da je uvijek bila uz muža.

- Bili su u Barseloni. Moj zet jako volio fudbal i trenirao u Nojsu. Otišao je da gleda utakmicu Barselona - Real Madrid. Inače su uvijek ostajali duže na putovanjima. Oni su non-stop letjeli. Moja sestra se jako bojala letjeti, ali je uvijek išla sa njim - kazala je Žepčan.

Istakla je da su predstavnici aviokompanije "Džermanvings", čija se letjelica srušila u Alpima, kontaktirali porodicu.

- Kazali su da su organizovali let za Francusku da bi porodice identifikovale tijela. Rekli su da mora neko od familije da ode tamo. Otići će muž od moje druge sestre, jer on ne želi da Deni ide. Priča se da su leševi smrskani pa ne želi da on to gleda. Od bliže familije niko ne želi da ide jer ne možemo to da gledamo - kazala je Žepčan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana