“Evrosong” postao političko ratište

Glas Srpske
“Evrosong” postao političko ratište

TEL AVIV - Izrael je ove sedmice domaćin “Evrosonga” i hiljada posjetilaca koji su doputovali tim povodom, a Palestinci planiraju alternativu, s nadom da će na taj način skrenuti pažnju na okupaciju svoje zemlje.

Alternativa nazvana “Globalvizija” biće održana sutra, istog dana kada je finalno takmičenje u Tel Avivu. Propalestinski aktivisti su rekli da je ideja za to potekla iz činjenice da oni neće da se protive događaju u Izraelu, nego da budu domaćini pozitivne alternative.

Ne očekuje se da neki evropski TV kanal prenosi te događaje, ali će  oni biti emitovani onlajn iz Dablina, Londona, Ramale i Haife, pa organizatori ohrabruju ljude da prate “Globalviziju” umjesto “Evrosonga”.

Učestvovaće, kako se očekuje, uticajni britanski muzičar i producent Brajan Ino, uz istaknute palestinske muzičare.

- U Haifi će nastupiti pjevači koji namjeravaju da ispune želju za čuvenim evrovizijskim kičem - rekla je jedna od organizatorki Nadžvan Berekdar.

Ona je objasnila da je cilj da se stvori “alternativni muzički događaj koji ističe originalne vrijednosti “Evrosonga”, uključivost i raznolikost”.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, zajedno s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine. Istočni Jerusalim je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Više od 600.00 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Jevrejska naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

- Izrael koristi umjetnost i kulturu da zataška okupaciju - rekla je Berekdar.

Palestinci nastoje da se njihovi glasovi čuju osim na “Globalviziji” i na drugim mjestima. Zato je kritikovano planirano gostovanje Madone u finalu “Evrosonga” u subotu. Majka palestinskog novinara kojeg su prošle godine ubili izraelski vojnici tokom protesta duž granice pojasa Gaze zamolila je pop ikonu da od toga odustane. Madona je odbacila pozive na bojkot i očekuje se da njen nastup bude kruna finala.

Izraelska nevladina organizacija “Prekinuti tišinu”, koja se protivi okupaciji postavila je u Izraelu bilbord s porukom: “Usudi se da sanjaš o slobodi”, aludirajući na ovogodišnji moto “Evrosonga” “Usudi se da sanjaš”. U pojasu Gaze muzičari su u utorak nastupili u ruševinama zgrade srušene u nedavnom izraelskom udaru iz vazduha u odgovoru na rakete koje su ispalili palestinski ekstremisti.

Istog dana hakeri su uspjeli da prekinu emitovanje polufinalne večeri na veb-sajtu video-snimkom o lažnom raketnom napadu. Izraelski javni servis je za to optužio Hamas, što je ta islamska ekstremistička organizacija koja vlada Gazom porekla.

Predstavnici Islanda

U Tel Avivu je posebna pažnja poklonjena predstavnicima Islanda, grupi “Hatari”, čiji su članovi u polufinalu nastupili u odjeći od kože, držeći bičeve i koji kritikuju Izrael. Oni bi mogli da skrenu pažnju na patnje Palestinaca, a ušli su u finale.

 

 (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana