Ekmečić jedan od najvećih istoričara

Srna
Ekmečić jedan od najvećih istoričara

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je juče u Banjaluci da je akademik Milorad Ekmečić jedan od najvećih istoričara, te važan i uticajan svjedok srpske istorije.

- Dao je nesumnjiv doprinos istorijskoj nauci, ali i objašnjavanju istorijske geneze razvoja, strahota i uspjeha srpskog naroda na svim prostorima bivše Jugoslavije - kazao je Dodik na komemoraciji Ekmečiću i istakao da su mu istina i objektivnost bile temelj nauke kojom se bavio.

Dodao je da je Ekmečić najviše postigao u nauci, a da je svojim članstvom u Senatu pokazao odnos prema RS, njenom formiranju i temeljima, kao i da je ostavio ogroman pečat i u naučnim institucijama širom svijeta.

- Dobitnik je mnogih društvenih i javnih nagrada, među kojima i Ordena časti sa zlatnim zracima - istakao je Dodik.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović kazao je da se s ponosom može reći da je Ekmečić bio jedan od najumnijih ljudi u Srpskoj.

- Znao je nositi nauku i svoje rodoljublje kao buktinju, predstavljao je nešto najvrednije u srpskom narodu - poručio je Kuzmanović i dodao da je od 1992. godine Ekmečić u potpunosti bio vezan za ANURS, čiji je bio osnivač.

Komemoraciji u banjalučkom Banskom dvoru prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te druge ličnosti iz političkog, naučnog, javnog i društvenog života. Ekmečić je preminuo 29. avgusta u Beogradu, a rođen je 1928. u Prebilovcima u opštini Čapljina. Osnovnu školu završio je u Čapljini, a gimnaziju u Mostaru, gdje je i diplomirao, dok je doktorirao u Zagrebu, a na specijalizaciju je išao na Prinston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana