Dogovor uprave “Željeznica RS” i nezadovoljnih radnika ili protesti

Veljko Zeljković
Dogovor uprave “Željeznica RS” i nezadovoljnih radnika ili protesti

Banjaluka - Predstavnici šest sindikata “Željeznica Republike Srpske” održaće 2. oktobra sastanak sa upravom preduzeća, na kojem bi trebalo da razgovaraju o zahtjevima nezadovoljnih radnika.

Predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš potvrdio je za “Glas Srpske” da je dogovoren ovaj sastanak, ali i da zakazani štrajk upozorenja, planiran za 1. oktobar, neće biti odgođen zbog novog razvoja situacije.

- Polučasovni štrajk ćemo održati kako smo i planirali, a od uprave preduzeća očekujem da uvaži naše zahtjeve i postignemo dogovor koji će zadovoljiti obje strane - istakao je Dobraš, navodeći da ukoliko uprava “Željeznica Republike Srpske” ne ispoštuje njihove zahtjeve ostaje na snazi plan B - veliki protestni skup radnika pred upravnom zgradom u Doboju.

Kako je rekao, ovaj protestni skup, koji je planiran za 4. oktobar, podržaće i ostale članice Konfederacije sindikata, a održavanje ovog protesta već je prijavljeno u Policijskoj upravi Doboj.

U međuvremenu se, nakon duže medijske šutnje, oglasio i generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović, koji rekao da se nada da će na ovom sastanku sa predstavnicima sindikata razjasniti sve stvari.

- Ako postoje dobre namjere, naći ćemo rješenje - poručio je Savanović.
On nije htio da komentariše razloge koje su kao osnov za nezadovoljstvo istakli predstavnici sindikata, osim da u njima “ima pogrešnog viđenja i tumačenja ili čak i namjere kod nekih slučajeva”.

Iz sindikata navode da ne postoje nikakve skrivene namjere, te da su se na štrajk upozorenja odlučili jer se uprava ovog preduzeća mjesecima oglušavala o njihove apele za nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru.

- Kolektivni ugovor je samo jedan dio priče. Želimo i da nam se otvoreno kaže kako će biti sproveden proces restruktuiranja “Željeznica Republike Srpske”. Da li će i one otići u privatne ruke. Kakvi su uopšte planovi u vezi sa ovim preduzećem, te kakva sudbina čeka više hiljada zaposlenih radnika - istakao je Dobraš.

On je rekao i da od uprave preduzeća traže da im se objasni kako i zašto je određeni broj radnika nakon odluke Vlade Republike Srpske o povećanju plata za 30 maraka dobio manja primanja i za stotinu maraka.

- Od uprave tražimo da nam sve ovo bude objašnjeno. Zašto je pojedinim radnicima bez potpisivanja aneksa ugovora smanjen koeficijent rada - poručio je Dobraš.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin kaže da sindikati samo traže konkretno odgovore zbog čega je nekim radnicima izmijenjen ugovor o radu i smanjenje plate, s obzirom na to da sistematizacija nije stupila u primjenu.

Cvijanović: Mora se razgovarati sa radnicima

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović istakla je kako sve što se odnosi na kolektivne ugovore i na prava radnika mora biti raščišćeno na relaciji uprava “Željeznica”- sindikat. Dodala je i kako bi radnici trebalo da budu upoznati o onom šta se dešava u njihovom preduzeću, te pozvala rukovodstvo “Željeznica” da ima strpljenja i da razgovara sa radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana