Dodik polovinom septembra sa Putinom u Moskvi

Srna
Dodik polovinom septembra sa Putinom u Moskvi

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović od 14. do 16. septembra boraviti u Moskvi, gdje će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da će u Moskvi biti riječi o zajedničkim aktivnostima Rusije i Republike Srpske na određenim projektima.

"Razgovaraćemo o našim zajedničkim aktivnostima na projektima koji su važni za nas ovdje, kao što je žJužni tokž, privredna saradnja, kao i o realizaciji ranijih dogovora u vezi finansijske podrške Srpskoj", rekao je Dodik večeras novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao otvaranju Jevrejskog kulturnog centra.

Dogovorena pomoć privredama Srpske i Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se učini sve kako bi se pomoglo privredama Srpske i Srbije, a da je razgovarano i o mogućnostima dugoročnog planiranja privredne saradnje sa Rusijom.
Dodik je ponovio da su za Srpsku neprihvatljive sankcije koje su EU i dio zapadnih država uveli Rusiji i da se Srpska na takav način neće solidarisati sa njima, istakavši da ni Srbija ne želi da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

"Premijer Vučić me je upoznao o čvrstoj odluci Srbije da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije. Naša politika u Srpskoj je jasna, jer mi ne dozvoljavamo da se to i pomene kao mogućnost, a nikakvu vrstu pritiska nismo ni osjetili jer smo to odbili od samog početka, kao i davanje saglasnosti BiH po tom pitanju", rekao je Dodik večeras novinarima u Banjaluci.

Dodik je naveo da je sa Vučićem danas u Beogradu razgovarao i o konferenciji o zapadnom Balkanu koja je održana u Berlinu, ističući da je premijer Srbije na tom skupu bio jedini pravi zastupnik srpskih nacionalnih interesa.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je neistinita i "prenaduvana" priča koja dolazi iz Sarajeva o dešavanjima na berlinskoj konferenciji, jer tamo na dnevnom redu BiH nije bila u kontekstu onoga kako se to predstavlja u Sarajevu.

"Po nastupima onih koji su predstavljali BiH u Berlinu ne bi se ni vidjelo da BiH ima bilo kakav problem, osim njihove želje da svoju ambiciju predstave kao najvažniju", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je i o tom pitanju Vučić govorio pravim jezikom BiH, jer se zalagao za njenu evropsku perspektivu, dok su drugi promovisali separatne politike i nisu bili od koristi ni Njemačkoj, ni situaciji u BiH.

"Njemačka nema ambiciju da se uključi ovdje na način kako to prezentuju iz Sarajeva, jer ona želi stabilnost, mir, prosperitet i evropsku budućnost na ovom prostoru, uz unutrašnji dogovor u BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je potvrdio da je na sastanku sa Vučićem bilo riječi i o održavanju zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije i Savjeta za provođenje sporazuma o specijalnim paralelnim vezama u Beogradu, gdje bi trebalo da budu podneseni izvještaji o dosadašnjim aktivnostima na projektima od zajedničkog značaja koji treba dodatno da vežu Srpsku i Srbiju.

"To je željeznička pruga od Sarajeva preko Doboja prema Zvorniku, Loznici i Beogradu", naveo je Dodik, dodavši da bi sjednica u Beogradu trebalo da bude održana 18. septembra.

Sistematska laž opozicije i pojedinih medija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je "kompletna laž" postala način ponašanja opozicije, što je pokušaj da se vladajuća stranka, čiji je lider, natjera da svaki dan demantuje neistine.
On je upozorio da je posljednjih dana na sceni "sistematska laž" opozicije i pojedinih medija, koji su očigledno izgubili osjećaj da se zadrže na onome što se zove spin.

"Prethodnih dana lagala je prvenstveno BN televizija, koja bezočno laže i spekuliše, prenoseći određene portale i pravdajući se na taj način nekom slobodom medija", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, istakavši da je BN televizija apsolutno izgubila bilo kakave kriterijume objektivnog, realnog i poštenog informisanja.

Dodik kaže da su lagali i o njegovom prisustvu koncertu Svetlane Ražnatović u Istočnom Sarajevu, kao i o navodnom istraživanju agencije IPSOS o podršci predsjedničkim kandidatima, koje je i ta agencija demantovala.

"Pokušavaju da slažu u svakoj situaciji i da naprave kompletnu laž, tako su to učinili i u slučaju narodnog zbora u Moštanici i Kočićevog zbora u Stričićima", napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da je kandidat SDS-a za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić bio na Kočićevom zboru, na istom mjestu gdje i on. "Ako Tadić ima obraza da kaže da je ta laž istina, onda je nevjerovatno čime se sve ljudi služe", zaključio je Dodik. /kraj/mis/mđ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana