Dodik: Pripremljen zakon o Ustavnom sudu

Željka Domazet
Dodik: Pripremljen zakon o Ustavnom sudu

Sarajevo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče "Glasu Srpske" da je prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH već pripremljen i preostaje da budu usaglašeni detalji sa HDZ-om BiH i strankama Saveza za promjene, ako to žele, prije nego što bude upućen u proceduru.

Dodik i lider HDZ-a Dragan Čović u oktobru su najavili da će ove dvije stranke u Parlament BiH uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu, kojim bi bilo omogućena zamjena stranih sudija domaćim i onemogućeno preglasavanje na štetu jednog naroda.

Predstavnici RS složni su u stavu da je ovaj zakon neophodno donijeti što prije, naročito nakon što je 1. decembra Ustavni sud prihvatio zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora BiH sa RS i poništio rezultate referenduma koji je održan 25. septembra.

Referendum je bio odgovor na odluku tog suda s kraja 2015. godine da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno, jer se tog dana proslavlja i krsna slava Sveti Stefan. Radilo se takođe o Izetbegovićevoj apelaciji.

Dodik smatra da je rješavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba da bude riješeno ove zime. Naglasio je da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju te pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz RS da se ujedine o ovom pitanju.

Kazao je da na nivou BiH ne može biti donesena više nijedna odluka, niti zakon dok na dnevni red ne bude stavljen i usvojen zakon o Ustavnom sudu koji će eliminisati strance iz tog suda.

- Ne tražimo da bude zaustavljen život, nego odlučivanje. Ustavni sud uporno koristi ove stvari za obračun sa Srpskom i potrebno je dovođenje ove institucije u red da bi radila po zakonu i da u njoj odlučuju jedino domaće sudije - rekao je Dodik.

Dodao je da nigdje u svijetu ne postoji ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom.

- Miješanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije regulisan zakonom postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa - istakao je Dodik.

Poručio je da će RS nastaviti da slavi Dan Republike 9. januara i da je u tome neće omesti nikakve odluke Ustavnog suda.

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak potvrdio je da su uspostavljeni kontakti HDZ-a i SNSD-a da bi bio predložen zakon o Ustavnom sudu.

- Smatram da je veoma važno donijeti taj zakon, ako BiH želi ubrzan evropski put. Neophodno je da važne institucije, a Ustavni sud to jeste, budu popunjene kadrovima iz BiH. Ne vjerujem da iko ozbiljan misli da ćemo moći napraviti iskorak prema EU ako i dalje budemo nesposobni sami da donosimo odluke - rekao je Čolak i dodao da na ovom pitanju treba da rade ne samo SNSD i HDZ, nego i svi oni koji odlučuju u BiH.

Napominje da u toj namjeri nisu stizali optimistični signali iz bošnjačkih stranaka.

Mladen Ivanić je istakao da očekuje inicijativu Dodika i Čovića, ali ne vjeruje, kaže, da će BiH u dogledno vrijeme dobiti zakon o Ustavnom sudu, jer na to neće pristati bošnjački političari.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je da je očigledno da je ustavno sudstvo, kao i pravosuđe na nivou BiH, usmjereno na RS i njen status zasnovan na Dejtonskom sporazumu.

Donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH jedan je od najvažnijih dijelova zajedničke izjave svih političkih faktora u Srpskoj koja je krajem 2015. usvojena kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da je neustavan dio Zakona o praznicima RS. SNSD i SDS početkom ove godine Parlamentu BiH su bili uputili prijedlog zakona, ali je on nakon dužeg odugovlačenja pao.

Zamjena sudija

Mladen Ivanić kaže da je u Predsjedništvo BiH stigao zahtjev za zamjenu jednog od stranih sudija u Ustavnom sudu.

- Smatram da tu tačku dnevnog reda ne treba stavljati na dnevni red sjednice Predsjedništva. Time bi bilo legitimisano novo imenovanje stranog sudije, a ja to ne želim - rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana