Dodik: Niko u Srpskoj nije tražio da ga zaštite britanski vojnici

Dodik: Niko u Srpskoj nije tražio da ga zaštite britanski vojnici 08.06.2018 19:14 | Srna

Prnjavor - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da niko u Republici Srpskoj nije tražio da ga štite britanski vojnici, a, ako je to učinio neko sa nivoa BiH, moraće da objasni zašto.

"Organi Republike Srpske to ne trebaju, niti je to ko tražio. Ako je to samostalno urađeno od Britanaca onda je to miješanje u unutrašnje stvari ovdje i to je akt ravan upadu u ovu zemlju", rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

Komentarišući mogućnost razmatranja Prijedloga zakona o stranim donacijama u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao da to nije ništa neuobičajeno i da su mnoge zemlje to pitanje regulisale.

Dodik je naglasio da je evidentno da se u javnosti diskutuje o tome da razni stranci ovdje nešto pokušavaju i istakao da je takva i informacija da Velika Britanija šalje svoje vojnike da bi navodno omogućila bezbjedno okruženje u BiH.

"Svima je jasno da se zloupotrebljavaju sredstva navodnih nevladinih fondova, koji su u stvari vladine organizacije, a koja se daju raznim organizacijama ovdje. Jasno je da su takve organizacije usmjerene ka destabilizaciji društva u cjelini, a ne razvoju demokratije i onog što oni propagiraju", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko im ne brani da nastave dalje da rade, samo što će to morati da se evidentira i kontroliše sa stanovišta obavještavanja javnosti ko je šta dobio i kako šta radi.

Britanski "Times" objavio je informaciju da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore".

U Ambasadi Velike Britanije su naveli da ta informacija nije tačna, već da je Velika Britanija odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a za upućiuvanje dodatnih 40 vojnika kako bi se unaprijedili kapaciteti EUFOR-a za pregled situacije i pružila podrška komandantu u njegovoj misiji osiguranja sigurnog okruženja u BiH.

Incko - faktor nestabilnosti u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je visoki predstavnik Valentin Incko faktor nestabilnosti u BiH i da bi konačno trebalo da se vidi na koji način treba taj problem riješiti.
Komentarišući Inckovu izjavu da su "SNSD i HDZ stranke koje rade protiv institucija BiH", Dodik je novinarima u Prnjavoru rekao da je očigledno da Incko nema šta da radi.

"Šta reći o čovjeku koji kaže: `Sve je legalno, legitimno, ali ja mislim...` Nema on šta da misli, on je davno završio svoju misiju", poručio je Dodik.

Što se tiče ostalih u međunarodnoj zajednici, kaže predsjednik Srpske, oni očigledno pokušavaju da vrate stare teme na kojima su mislili da naprave velike politike.

"Te stare teme kao što su oružje i paravojske, nisu prošle i oni pokušavaju da to ponovo vrate", rekao je Dodik.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica