Dodik: BiH nije uspjela da se kreće ka Evropi

SRNA
Dodik: BiH nije uspjela da se kreće ka Evropi

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH na putu ka EU zaglavljena u ono što je svakom jasno – nemogućnost njenog postojanja.

"BiH nije uspjela da se kreće ka Evropi ispunjavajući uslove koji su bili postavljeni", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Republika Srpska bila posvećena evropskom putu, dala konstruktivne prijedloge i ispunila svoje obaveze, a sada je u zastoju zato što ostali dio BiH nije imao potencijal i kapacitet da obezbijedi rješenja koja bi dovela BiH u poziciju kandidatskog statusa za EU.

Dodik je ocijenio i da, gledajući kako je BiH stvorena i kako funkcioniše, niko ne može biti optimista da BiH će imati lak evropski put.

Prema njegovim riječima, evropski put za BiH će biti sve teži jer BiH u svom unutrašnjem konfliktu ne može da izrodi bilo kakav lak put.

Državljanstvo Srpske važnije od državljanstva BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da mu je prioritetnije državljanstvo Srpske nego BiH i da to pravo ni njemu, ni drugima koji žele državljanstvo Srpske, ne može uskraćivati Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske inicijativama o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.
Komentirajući tu inicijativu Kluba Bošnjaka zbog Zakona o državljanstvu Republike Srpske, Dodik je rekao da ukoliko Bošnjaci ne žele državljanstvo Srpske ne moraju ni da ga uzmu.

"U vezi sa državljanstvom poštuje se ustavna pozicija, jer u Ustavu piše da građani Srpske imaju pravo na državljanstvo i u tom pogledu i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi koji žive ovdje imaju pravo na to državljanstvo. Ne može ni bošnjački klub zloupotrebljavati svoje pravo da bi onemogućio druge koji žele da imaju državljanstvo Srpske. Ako oni ne žele državljanstvo Srpske neka ga ne uzmu, niko im ne brani", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se u Republici Srpskoj na sve pokreće pitanje vitalnog interesa, te da je u mnogim sličnim ranijim situacijama i Ustavni sud Republike Srspke utvrdio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Inicijativu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o državljanstvu Vijeće naroda bi trebalo da razmatra na sjednici zakazanoj za 12. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana