Delegati SDP-a će svoje potpise za potpredsjednika dati dostojnom kandidatu

Srna
Delegati SDP-a će svoje potpise za potpredsjednika dati dostojnom kandidatu

Tuzla - Delegati SDP BiH daće svoje potpise kandidatu koji mora biti dostojan obavljanja funkcije potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ i koji mora shvatiti njenu važnost za ustavno i zakonsko funkcionisanje tog entiteta i svih njenih građana.

Na drugoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Tuzli članovi ovog partijskog organa dali su podršku tome da delegati SDP BiH u Klubu Srba Doma naroda federalnog parlamenta, ukoliko bude bilo potrebe, nedostajućim potpisima podrže kandidata za potpredsjednika federacije BiH, koji bi trebao biti predložen na sljedećoj sjednici Doma naroda FBiH, saopštio je SDP BiH.

Uz diskusiju velikog broja članova Glavnog odbora SDP BiH, ova odluka je donesena velikom većinom i temeljila se na tome, kako se navodi, da SDP BiH ne želi biti prepoznat kao partija koja koči uspostavljanje vlasti u FBiH.

"Davanje nedostajućih potpisa za potpredsjedničkog kandidata FBiH nikako ne znači da će delegati SDP BiH u Domu naroda fBiH i glasati za tog kandidata, a SDP će i dalje svoje političko djelovanje nastaviti kao opozicija, kao što je to, do sada, više puta i ponovljeno u javnosti", navodi se u saopštenju.

U Tuzli je u toku Druga sjednica GO SDP BiH na kojoj članovi GO, između ostalog, razmatraju Informaciju o radu Predsjedništva SDP-a od 20. decembra do 31. januara.

U izjavi za medije pred početak sjednice predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur nije mogao precizirati kakav će stav danas zauzeti članovi GO po ovom pitanju, ali je naglasio da će se sigurno o svemu ozbiljno raspravljati, prenijeli su federalni mediji.

"Nije ovdje stvar podrške kandidatu DF-a, nego, jednostavno, eventualne mogućnosti da GO da odriješene ruke Predsjedništvu SDP-a i delegatima u Domu naroda da mogu, na osnovu vlastite procjene, eventualno pomoći da se razriješi ova pat pozicija u kojoj se nalazi FBiH. Naime, vi možete dati ljudima potpise, a da im ne date podršku. Ono što nikako ne očekujem je da će SDP ući u vlast na bilo kakav način", rekao je Šućur.

Pred početak sjednice predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao da će GO, kao i uvijek, donijeti odluku koja je u interesu građana BiH.

Nikšić je rekao da će u narednom periodu, osim priprema za održavanje redovnog kongresa, fokus rada biti realizacija kongresne obaveze na objedinjavanju ljevice u BiH.

Sjednica GO SDP-a, koja se održava u Hotelu "Tuzla", zatvorena je za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana