Deklaracija o Srebrenici istorijska greška Srbije

Vanja Štrbac
Deklaracija o Srebrenici istorijska greška Srbije

BANjA LUKA - Sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske osudile su donošenje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije i ocijenile da ona može biti sredstvo političkih pritisaka na RS.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović smatra da je Deklaracija u ovoj formi apsolutno neprihvatljiva i kontraproduktivna po interese Srpske i srpskog naroda u cjelini.

- Srbija kao suverena zemlja i njeni organi i institucije imaju pravo da samostalno donose odluke, ali budući da je riječ o događaju koji se odnosi na BiH i RS, daje nam pravo da reagujemo. Neprihvatljivo je bilo kakvo dovođenje u vezu sudbine RS i ove Deklaracije, koja je unutrašnje pitanje Srbije - ističe se u saopštenju predsjednika RS.

Kuzmanović je naglasio da nije korektno izdvajati Srebrenicu i zločin koji se tamo desio od drugih zločina.

- Mnogi zaboravljaju i srpske žrtve, njih oko 3.000 sa šireg područja Srebrenice i Bratunca, koje su ubile snage Nasera Orića iz Srebrenice, koja je bila, ili je barem to trebala biti, demilitarizovana zona - istakao je Kuzmanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ne očekuje da će Deklaracija bitno ili uopšte pomoći poboljšanju odnosa između Beograda i Sarajeva.

- Da li je to nešto što će poboljšati Srbiji, a otežati RS, a nadam se da sigurno neće, to ćemo vidjeti u budućem periodu - istakao je Radojičić.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da je usvajanje Deklaracije nepotrebno i ne doprinosi rješavanju nesuglasica oko događaja iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije. Poručio je da Deklaracija ne obavezuje institucije i organe RS i izrazio bojazan da će jedan ovakav akt biti pogrešno interpretiran i protumačen kao dokaz kolektivne krivice jednog naroda.

On je u saopštenju najavio da će, kao predsjednik SNSD-a, u najskorije vrijeme predložiti da se usvoji deklaracija o osudi genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, počinjenog u koncentracionom logoru Jasenovac i ostalim logorima u nekadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Nikola Baštinac rekao je da je ovaj dokument morao imati jednoglasnu podršku, a ne tijesnu većinu, dodajući da očekuje deklaraciju o osudi zločina nad svima, posebno nad pripadnicima srpskog naroda.

- Ne znam da li će drugi parlamenti u okruženju, zbog svojih unutrašnjih odnosa, tako nešto moći da urade - rekao je Baštinac, osvrćući se na poziv Skupštine Srbije upućen ostalim državama na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da bi daleko pravičnije bilo da je donesena jedna opšta rezolucija o osudi svih zločina, nego što je to urađeno na ovaj način.

- Ne vidim koristi za Srbiju, a u RS će ostati povrijeđenost što na pravi način nisu tretirane srpske žrtve - kaže on.

Ocijenio je da je Deklaracija kojom se osuđuju zločini nad Srbima počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, o kojoj bi danas trebalo da se izjasni Kolegijum Skupštine Srbije, pokušaj stvaranja vještačke ravnoteže.

Šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić rekao je da će SDS od predsjednika RS zahtijevati da zatraži posebnu sjednicu NSRS na kojoj bi se utvrdio stav RS o Deklaraciji, jer o tome treba da se izjasne institucije. Dodao je da predmet Deklaracije jeste RS i da su zato moguće političke posljedice po RS.

Radojičić je izjavio da bi bilo veoma čudno da parlament Srpske donosi odluke i zaključke o odlukama i zaključcima parlamenata drugih država.

Lider DNS-a Marko Pavić smatra da je usvojeni tekst Deklaracije plod velikog pritiska određenih međunarodnih centara moći, kao i lobiranja bošnjačke strane.

- Aktuelna vlast u Srbiji načinila je istorijsku grešku prema svim Srbima, ma gdje oni živjeli, jer je bez uvažavanja stavova i mišljenja Srba iz RS odlučila da djeluje i usvoji jednostrano usmjeren tekst koji narušava integritet RS, Srbije i cjelokupnog srpskog naroda - rekao je Pavić.

Dodao je da je usvajanje ovog dokumenta naročito štetno, jer se njime slabi dejtonska i ukupna pregovaračka pozicija RS pred predstojeće razgovore u Madridu.

Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je "loša vijest iz Skupštine Srbije nož u leđa RS".

Deklaraciju o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici predstavnici boračkih organizacija u RS smatraju "omčom oko vrata RS" i ponižavajućom za srpski narod.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je Srni da usvajanje ove deklaracije pokazuje podijeljenost poslaničkih klubova u parlamentu Srbije i srpskog naroda, i da bi bilo mnogo pametnije da je Skupština Srbije usvojila univerzalnu deklaraciju o osudi svih zločina.

- Ovo će biti upisano u istoriju kao najveća izdaja, poput mita izdaje na Kosovu, a predsjednik Srbije Boris Tadić za nas je personifikacija Vuka Brankovića - rekao je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović.

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić ogorčen je usvajanjem Deklaracije, jer smatra da Srbija nije bila u obavezi da donosi bilo kakvu deklaraciju.

Logoraši

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić smatra da usvajanje ovakve deklaracije pokazuje još jedno "licemjerstvo braće preko Drine" da priznaju ono u čemu nisu učestvovali, stavljajući na taj način omču oko vrata RS.

Dukić smatra da Deklaracija ne može imati nikakve posljedice po status RS, jer je Srpska trajna kategorija čiji je legitimitet potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana