Danilo Beribaka, jedan od preživjelih iz kolone JNA u Dobrovoljačkoj ulici: Vrijeme da se žrtve i zločinci pogledaju u oči

Željka Domazet
Danilo Beribaka, jedan od preživjelih iz kolone JNA u Dobrovoljačkoj ulici: Vrijeme da se žrtve i zločinci pogledaju u oči

Sarajevo - Napad na kolonu JNA, koja je izlazila iz Sarajeva, u Dobrovoljačkoj ulici bio je planiran i to je jedina istina. Istovremeno, 27 godina svakodnevno slušamo laži zbog kojih niko ne odgovara. Najbolje bi bilo da se mi koji smo napadnuti i oni koji su nas napali suočimo kako bi konačno prestali sa lažima.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” pripadnik vojne policije JNA koji je bio u koloni Danilo Beribaka.

U Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu danas će biti obilježena 27. godišnjica zločina nad vojnicima JNA u Sarajevu 2. i 3. maja. kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 je zarobljeno.

- Vrijeme je da te stvari konačno raščistimo. Sudskog epiloga nema, što je sramota, i izgleda da čekaju da svi biološki nestanemo i da umre i Ejup Ganić pa da onda nema ko da odgovara, da se nema kome suditi - rekao je Beribaka.

Dodaje da je u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dao iskaz i da će svjedočiti o tim događajima ukoliko ikada počne suđenje za ovaj zločin. Kaže da je kolona napadnuta 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, a vojnici i oficiri su ubijani, zarobljeni, mučeni.

- Osuli su paljbu po nama, stali smo, rekao nam je komandir da izađemo, povaljali su nas po asfaltu, držali su nam puške na tjemenu. U 24 časa sam tri puta “umro”, prvo spržen u transporteru, pa na ulici kada su mi pušku prislonili na glavu i kasnije kada su mi nož pod grlo stavljali, teško mi je i da govorim o tome - ističe Beribaka.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je obeshrabrujuće i tužno da 27 godina od zločina nad nevinim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i dalje nema nijedne optužnice za ovaj ratni zločin, snimljen u gotovo direktnom televizijskom prenosu.

- Ni optužnica, ni presuda nema ni nakon što je Ustavni sud BiH 17. januara prošle godine prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, vojnika JNA koji su ubijeni 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu - naveo je Čubrilović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da se mora istrajati u dokazivanju da je počinjen ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine da bi pravda bila zadovoljena, a oni koji su ubili nedužne ljude konačno odgovarali.

- Nažalost, ne znam koliko puta moramo ponoviti da niko za ovaj zločin nije odgovarao i da je 2. i 3. maja 1992. godine ubijena istina o događajima u Sarajevu. Zato moramo prozivati i pozivati odgovorne da počnu da rade posao kako bi lica koja su počinila ratne zločine konačno odgovarala - rekao je Savčić.

Stradali

 

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati te po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su, prema navodima iz ranijih istraga, tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak bošnjačkog rukovodstva.

 

Istraga

 

Tužilaštvo BiH naredilo je krajem novembra prošle godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, čime je van snage stavljena naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012.

Istragu je vodio tužilac Stanko Blagić, ali on je u aprilu imenovan za sudiju, pa je predmet dodijeljen drugom tužiocu. Advokat Milan Romanić, koji zastupa dvije porodice, nedavno je rekao da ne zna ko vodi slučaj nakon što je Blagić imenovan na drugu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana