Dan Republike niko ne može ukinuti

S. Šurlan, S. Tasić
Dan Republike niko ne može ukinuti

Banjaluka - Najviši zvaničnici RS i predstavnici Srpske u institucijama BiH odbacili su odluku Ustavnog suda BiH, kojom je osporen dio Zakona o praznicima RS i jedinstveno poručili da Dan Republike, koji se obilježava 9. januara, niko ne može ukinuti i da će on i dalje biti proslavljan.

Ustavni sud BiH donio je u četvrtak odluku da je član Zakona o praznicima RS, koji definiše da se 9. januara obilježava Dan Republike, neustavan i naložio Narodnoj skupštini RS da ga u roku od šest mjeseci usaglasi sa Ustavom BiH. Odluka je donesena na osnovu apelacije, koju je 2013. godine podnio bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović. U Ustavnom sudu BiH nismo uspjeli dobiti informaciju ko je glasao za tu odluku, a prema nezvaničnim informacijama, to je učinilo troje stranih i dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda.

Odgovor institucija RS

Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je lidere stranaka iz Srpske na sastanak u nedjelju u Banjaluci da bi pojedinačne stavove koje su iznijeli promovisali u jedinstveni sa kojim će RS dalje nastupati u opovrgavanju odluke Ustavnog suda BiH. U pripremi je i zajednička izjava iza koje bi trebalo da stanu učesnici sastanka.

Dodik je pojasnio da su idući koraci podrška Deklaraciji Narodne skupštine RS, odbacivanje odluke Ustavnog suda, odbijanje intervencije u zakonodavstvu RS i slavljenje 9. januara kao Dana Republike.

- Moj prijedlog na sastanku biće da od Ustavnog suda bude zatraženo da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a da se do tada predstavnici RS povuku iz rada institucija BiH. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve. Moramo biti jedinstveni, jer samo tako možemo nešto uraditi. U suprotnom ćemo napraviti samo karikaturu - kazao je Dodik navodeći da javnost neće oprostiti različito djelovanje vlasti i opozicije.

On je istakao da ponašanje zvaničnika RS treba da bude veoma jasno ako ne bude povlačenja odluke.

- Narodna skupština RS treba da odbaci odluku, a u Parlamentu BiH moramo tražiti da bude donesen zakon o Ustavnom sudu, kojim će biti ograničen njegov voluntarizam i rad sveden na odlučivanje o pravnoj neusaglašenosti zakona sa Ustavom, a ne da bude mjesto donošenja političkih odluka - pojasnio je Dodik.

Naglasio je da je krajnje vrijeme da bude podignuta rampa nametanju odluka.

- Ako to ne učinimo, onda dajemo legitimitet, a to znači da će tri stranca i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu BiH moći donijeti svaku vrstu odluke i tražiti od nas njihovu primjenu metodom pritiska međunarodne zajednice, iako nema nikakvog pravnog osnova za to. Sutra možemo očekivati da Izetbegović pošalje i apelaciju za ukidanje naziva RS. Sudija iz reda Bošnjaka Seada Palavrić kazala da je odluka donesena, jer se dio stanovništva ne identifikuje sa Danom RS. Ni pola BiH, odnosno cijela RS, ne identifikuje se sa BiH pa nikome nije palo na pamet da ukine BiH - kazao je Dodik.

On je istakao da je ovo dokaz da se neće stati sa nametanjem odluka.

- Po čemu su grb i himna RS bili neustavni pa su ukinuti? Zato treba ponovo vratiti i grb i himnu i donijeti te zakone - poručio je Dodik.

Deklaracija Narodne skupštine

Narodna skupština usvojila je u aprilu Deklaraciju u kojoj navodi da Dan RS neće biti ukinut i ako Ustavni sud donese odluku kojom praznik proglašava neustavnim. Iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića je saopšteno da je odluka Ustavnog suda isključivo politički, a ne pravni akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH.

- Skupština će utvrditi svoj odnos prema toj odluci. Institucije RS će zauzeti jasan stav u vezi sa ocjenom legaliteta i legitimiteta donošenja i daljeg važenja brojnih odluka ustavnopravnog karaktera, koje je od 2001. godine donio Ustavni sud BiH, prvenstveno na štetu samo srpskog naroda - navodi se u saopštenju i dodaje da je Dan RS republički, a ne vjerski praznik, da se ne povezuje sa Svetim Stefanom, koji je istog datuma, što je potvrdila i Venecijanska komisija.

Član Predsjedništva BiH iz RS i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH nepotrebna i da nije realno očekivati da bude sprovedena.

- Ona je jedan od primjera najgorih mogućih odluka koje je neko mogao napraviti u ovom trenutku. Ona će vratiti BiH unazad. Ne vidim ko mi može zabraniti da slavim 9. januar. Obrazloženje odluke je čudno, jer svako ko poznaje pravoslavne običaje zna da je svakog dana po jedan svetac - rekao je Ivanić i dodao je da će se odazvati Dodikovom pozivu za sastanak.

Ministar pravde RS Anton Kasipović smatra da ni Izetbegovićeva apelacija, ni odluka suda ne doprinose napretku odnosa u BiH, dok je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio da je neko očigledno htio da napravi politički efekat.

O spornoj odluci u petak su s Dodikom razgovarali lideri DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić i izrazili jedinstven stav da je ona politička. Zatražili su da u roku od pet mjeseci bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile izbačene iz ove institucije.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da odluka Ustavnog suda predstavlja negaciju RS.

- Odluka nije u skladu sa zdravom pameti, niti sa Dejtonskim ustavom. Biću 9. januara na proslavi Dana RS, kao i mnogo narednih godina - istakao je Bosić potvrdivši da će se odazvati pozivu na sastanak u Banjaluci.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je RS u svoj identitet ugradila i 9. januar i da nema nikakve potrebe da se taj datum proglašava neustavnim.

- Ako sud misli da nije prikladno slaviti Dan RS istog dana kada je Sveti Stefan, onda može osporiti i Dejtonski sporazum, jer je potpisan 21. novembra kada je Aranđelovdan - istakao je Čavić.

Izetbegović je pozdravio odluku Ustavnog suda.

- Čudi me oštra i emotivna reakcija političara u RS. Tvrdnje da se ovim šteti RS, da se ide ka njenom ukidanju i da ja ne prihvatam RS i radim protiv interesa tog entiteta, nisu tačne. Lično prihvatam RS, kao što prihvatam sve što je propisano Dejtonom - istakao je Izetbegović.

Kazao je da se 9. januar proslavlja i kao krsna slava RS i da smatra da u tome ne mogu da se prepoznaju katolici, muslimani, Jevreji i drugi.

- Pozivam vlasti u RS da odrede datum praznovanja prihvatljiv za sve. Ne treba mevludima i slavama obilježavati državne praznike - poručio je Izetbegović i dodao da bi Dan RS mogao biti dan Dejtona, jer su tog dana svi priznali RS.

Sudije iz SDA

Mladen Ivanić je kazao da vijeće Ustavnog suda BiH nije legalno.

- Logično je da je donio ovakvu odluku, jer su dva člana iz reda SDA, čiji je predsjednik tražio ocjenu ustavnosti, a troje sudija su međunarodne sudije koje ne zanima ništa osim njihove plate - kazao je Ivanić i dodao da sporna odluka neće usloviti izlazak Saveza za promjene iz koalicije sa SDA, ali da neće dopustiti da institucije BiH zloupotrebljava bilo ko pa ni SDA.

Sudije Mirsad Ćeman i Seada Palavrić su do imenovanja na ove funkcije bili visoki zvaničnici SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana