Cvijanović: Završićemo sanaciju svih obrazovnih ustanova

Srna
Cvijanović: Završićemo sanaciju svih obrazovnih ustanova

Banjaluka - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je u ovoj školskoj godini u obrazovne ustanove u Srpskoj upisano 200 učenika više nego u prethodnom periodu.

"Drago mi je što je, nakon višegodišnjeg problema sa smanjenjem broja đaka, ove godine upisano više učenika u naše škole, koje su spremne za početak školske godine", rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon posjete Osnovnoj školi "Borisav Stanković".

Ona je istakla da se u mjestima koja su bila pogođena poplavama uspješno radi na sanaciji obrazovnih ustanova.

"I u ovoj školi je nakon poplava urađena sanacija. U narednih nekoliko dana završićemo sanaciju svih obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj, jer je to jedan od naših prioriteta", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se, zahvaljujući Vladi Srpske i međunarodnim donatorima, uspješno radi na sanaciji školskih objekata.

Cvijanovićeva je čestitala početak školske godine, naglasivši da je uspješno upisana i nova generacija prvačića u osnovne škole u Republici Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je Vlada Srpske učinila sve da budu obezbijeđeni maksimalni uslovi za početak školske godine.

"Imamo određenih problema u dvije škole, u Prnjavoru i u Osnovnoj školi žVuk Karadžićž u Doboju, gdje se radi prema alternativnom programu. U svim ostalim osnovnim školama sistem normalno funkcioniše", rekao je Mutabdžija.

On je napomenuo da postoji i problem sa održavanjem nastave u četiri srednje škole u Doboju, ali da će biti riješen u narednom periodu.

Mutabdžija je ponovio da je ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom koja pohađaju osnovne škole u Vrbanjicima kod Kotor-Varoša i u Konjević Polju.

"U školi u Kotor-Varošu upisano je 14 novih učenika bošnjačke djece. Obrazovni sistem Republike Srpske mora da se poštuje i nema drugog rješenja", dodao je Mutabdžija.

Direktor Osnovne škole "Borisav Stanković" Rade Krecelj rekao je da ovu školu pohađa 720 učenika, a da je upisano 87 prvačića, što je više nego ranijih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana