Cvijanović: Diplomatija BiH leglo nepotizma

Srna
Cvijanović: Diplomatija BiH leglo nepotizma

Banjaluka - Privremena istražna komisija Parlamenta BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH trebalo bi da 20. februara, deset mjeseci nakon formiranja, konačno donese zaključke o tome šta je ustanovila.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da niko ne smatra da ministar spoljnih poslova BiH dobro radi svoj posao i dodala da postoji visok nivo nepotizma u dipolomatsko konzularnim predstavništvima BiH.

Premijerka Srpske je naglasila da su diplomatsko konzularna predstavništva BiH leglo nepotizma.

"Tamo se ljudi zapošljavaju isključivo preko rodbinksih veza. Nikakve veze tamo nema sa profesionalcima koji bi trebalo da svoj mandat odrade profesionalno”, kaže Cvijanović.

Kao primjer, navela je ambasadu BiH u Kanadi.

"U toj ambasadi radi momak koji je sin poslanika Lalića iz SDS-a u Parlamentaron skupštini BiH. I tu priči nije kraj. Brat šefa konzularnog kabineta gospodina Crnatka radi u istoj ambasadi u Kanadi. On je zaposlen kao konzularni radnik. Ni tu se priča ne završava. I supruga gospodina konzularnog radnika koji je rođak šefa kabineta Crnatka je zaposlena tamo kao sekretar”, izjavila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva ističe da je problem što Crnadak ne upravlja strukturom koja mu je povjerena.

"On nema nikakvu relaciju sa ostalim institucijama, a trebalo bi da nas referiše u kakvoj situaciji i kakvoj poziciji se BiH nalazi”, rekla je Cvijanovićeva.

Srpska izvršila svoj dio obaveza prema MMF-u

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je prvi pregled sa Međunarodnim monetarnim fondom zaključen i druga tranša sredstava povučena, te da Srpska izvršava svoj dio obaveza.

"Srpska izvršava svoj dio posla, iako uopšte nisam optimista kada je riječ o ovoj godini, jer je izborna, da će bilo šta posebno biti realizovano, ali pri tome mislim na ostale nivoe vlasti – BiH i Federaciju BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Zalužanima kod Banjaluke i naglasila da za Srpsku nema ništa problematično sa MMF-om.

Ona je navela da su aktivnosti sa MMF-om redovne i da će narednih mjeseci biti održani sastanci.

Odgovorajući na pitanje novinara da prokomentariše dio iz izvještaja MMF-a koji se odnosi na migracije stanovništva, ona je istakla da su migracije trend u regionu ali da svakako stvari treba popravljati, te da Vlada Srpske već radi na tome.

Ona je navela da kvalifikovana radna snaga mora biti dobro plaćena i da se zato Vlada Srpske usmjerila na realni sektor.

"Podstakli smo poslodavce i sindikat i zajednički došli do određenih rješenja da u realnom sektoru moraju biti poboljšane stvari i povećane plate za dobre majstore i radnike. Plate moraju biti konkurentne bar donekle platama u zemljama gdje odlaze naši radnici”, rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana