Cvijanović: BiH izmanipulisana iskrivljenim Dejtonom

Srna
Cvijanović: BiH izmanipulisana iskrivljenim Dejtonom

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska opredijeljena da Dejtonski mirovni sporazum ostane trajni temelj za fukcionisanja BiH.

Povodom 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Cvijanovićeva je naglasila da je za funkcionalniju i bolju BiH neophodno da se Srpskoj vrate neke nadležnosti koje su joj po Dejtonu bile date, a u međuvremenu otete.

"Nažalost, došlo je do devijacija i ogromnih pritisaka koje su vršene na sam Dejtonski sporazum. Da je on ostao na snazi onakav kakav jeste, mi bismo danas imali puno skladniju BiH i trebalo bi samo da se pridržavamo principa koordinacije. Tada bi BiH bilježila rezultate i pomake", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade smatra da je "BiH izmanipulisana sa 'iskrivljenim' Dejtonom, koji su mijenjali visoki predstavnici kako je to njima padalo na pamet ili kako im je neko došapnuo odnekud, iz neke ambasade i zaista ne liči ni na šta".

"Ono što je za mene važno jeste da je Republika Srpska, u okviru Dejtonskog sporazuma, dobila svoju verifikaciju i da je ona kroz praksu pokazala da je i održiva cjelina i da može da djeluje kao jedan ozbiljan administrativni, politički, ekonomski i socijalni aparat", poručila je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je istakla da je Republika Srpska jedini okvir u kojem građani mogu da ostvaruju svoja prava. "Sve drugo u BiH je dovedeno do apsurda. U ovoj državi se kroji neka nova politika i nova država putem pravosuđa, putem presuda. Ovdje ima toliko smeća da je nemoguće da razmišljate na način koji bi bio pozitivan. Samo se osvrnite na pravosuđe na nivou BiH, pa ćete vidjeti gdje ovo sve ide", navela je Cvijanović.

Ona je upozorila da se "ušlo u agresivnu politiku prekrajanja BiH na vrlo problematičan način, koji ne podrazumijeva da se o tome usaglase oni koji treba da se usaglase, nego se to dešava preko raznih sudskih presuda, progona i lova". "Dejton jeste opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali onakav kakav je koncipiran, a ne iskrivljen", poručila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana