Ceh nezakonitog rješenja čak 200 miliona maraka

Željka Domazet
Ceh nezakonitog rješenja čak 200 miliona maraka

Sarajevo - Institucije BiH koje je Dom naroda Parlamenta BiH zadužio da daju mišljenje o predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH zauzele su stav da su one nesprovodive, nedorečene i u suprotnosti sa drugim zakonom, te da bi njihovo sprovođenje donijelo trošak od čak 200 miliona maraka, saznaje "Glas Srpske".

Dom naroda je na prošloj sjednici na prijedlog Kluba delegata hrvatskog naroda odgodio izjašnjavanje o zahtjevu Predstavničkog doma da po hitnom postupku budu razmotrene predložene izmjene zakona. Njima je predviđeno uvođenje skeniranja glasačkih listića i video-nadzora u prostorijama za glasanje, te davanje otiska prsta glasača.

Iza prijedloga izmjena zakona stoje SDP, SBB i DF, a u Domu naroda podržali su ga SDA, SDS, Narodna stranka i jedan hrvatski delegat. Protiv su bili SNSD, DNS i preostali hrvatski delegati, koji ističu da oni nisu protiv uvođenja moderne tehnologije u izborni proces, ali da je ovaj prijedlog stigao prekasno da bi bio primijenjen na izborima zakazanim za oktobar i da je loš, čime bi izazvao haos.

Delegati su, prije konačne odluke, zatražili mišljenje Savjeta ministara, Centralne izborne komisije (CIK), Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Agencije za zaštitu ličnih podataka i Agencije za javne nabavke BiH.

Izvor "Glasa Srpske" iz Savjeta ministara BiH kaže da je u toj instituciji prije dva dana održan sastanak u organizaciji CIK-a, čija je tema bila realizacije zaključka Doma naroda. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i trezora, Agencije za javne nabavke i IDDEEA.

- Na sastanku je utvrđeno da je nemoguće sprovesti predložene izmjene Izbornog zakona koje predviđaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Prvi problem je dužina postupka javne nabavke koji je potrebno sprovesti prije održavanja izbora. Ocijenjeno je da su u mnogim segmentima predložene izmjene nedorečene i u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, jer bi svaki birač morao dati otisak prsta - kaže naš sagovornik i podsjeća da je Agencija za zaštitu ličnih podataka već dala negativno mišljenje, utvrdivši da je zakonski prijedlog u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i da ugrožava privatnost ljudi.

Naš sagovornik dodaje da je na sastanku naglašeno da prvi pokazatelji govore i da je ovo izuzetno skup poduhvat i da u budžetu institucija BiH nema novca kojim bi bio finansiran.

- Procijenjeno je da bi za sprovođenje pomenutih izmjena zakona bilo potrebno obezbijediti oko 200 miliona maraka, a ne 13 miliona maraka, kako je navedeno u obrazloženju dostavljenom uz izmjene zakona. Troškovi su veliki, jer se, između ostalog, uvodi i zatvorena mreža za prenos podataka - ističe naš sagovornik.

Direktor IDDEEA Arif Nanić rekao je da je agencija juče poslala mišljenje i da ono nije ni pozitivno ni negativno.

- Bazirali smo se na tehničke mogućnosti IDDEEA i kazali da je tehnički izvodljivo da se ovo uradi, ali se nismo upuštali u detalje o dijelu koji se tiče otiska prsta, jer je o tome mišljenje dala Agencija za zaštitu ličnih podataka. Uslov je da bude obezbijeđen novac, a izrazili smo rezervu što se tiče rokova - rekao je Nanić.

Iz Agencije za javne nabavke BiH juče nismo mogli dobiti stav, a portparol CIK-a Maksida Pirić je rekla da će dostaviti mišljenje u roku, ali da joj nije poznato kako će se članovi CIK-a odrediti o predloženim izmjenama Izbornog zakona.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da je krajnji cilj onih koji zagovaraju predložene izmjene zakona da bude stvoren haos nakon izbora, uključujući i njihovo poništavanje.

- Mnogo veća korist bi bila da je parlamentarna snaga iskorišćena za izmjene Izbornog zakona koje nalaže odluka Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", jer su male šanse da ovo što predlažu bude sprovedeno, a nesprovođenje odluke Ustavnog suda može dovesti u pitanje primjenu rezultata izbora - rekao je Prodanović i ponovio mišljenje drugih aktera da se preloženim izmjenama krši mnogo zakona, a u prvom redu Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Sjednica

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić iz Narodne stranke kaže da su institucije zadužene da do početka sutrašnje sjednice dostave mišljenje o predloženim izmjenama zakona.

- Sjednica će biti održana dostavile ili ne dostavile institucije tražena mišljenja - rekao je Tadić.

Sekretar Doma naroda Bojan Ninković kazao je juče da još nisu primili izjašnjenje nijedne od institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana