Bojan B. Dimitrijević za Glas Srpske: Opstanak srpskog naroda ozbiljno ugrožen

Svjetlana Šurlan
Bojan B. Dimitrijević za Glas Srpske: Opstanak srpskog naroda ozbiljno ugrožen

Živimo u vremenu poremećenih vrednosti, opsednuti informacijama koje su u suštini beznačajne i gde realni tokovi i događaji izmiču kontroli i pažnji.

Moramo ozbiljno da se zapitamo za opstanak srpskog naroda koji je pod novim vrednostima veoma ugrožen. Nedostatak socijalne osmišljenosti i brige države za naciju, porodicu, kulturu i obrazovanje je više nego evidentan, kaže doktor istorijskih nauka i naučni savjetnik u Institutu za savremenu istoriju Srbije Bojan B. Dimitrijević.

GLAS: Kako vidite položaj Srbije i RS u odnosu na želju Zapada i Rusije za prevlast na ovim prostorima?

DIMITRIJEVIĆ: Položaj i Srbije i RS je veoma delikatan, ne zbog insistiranja SAD i Rusije da budu prisutni na ovom prostoru, nego zbog nejasnih političkih opredeljenja Srbije koja ima politiku približavanja EU i aktivne odnose sa Rusijom. Slično se može reći i za RS, s tim što je ona u mnogo težem položaju zato što se posmatra kao entitet u BiH, što sve dodatno komplikuje. To u suštini opterećuje celi srpski narod i jasno određenje o spoljnopolitičkim pitanjima je mnogo poželjnije nego zamišljena uloga Srbije da ima ulogu kakvu je imala Jugoslavija u vreme hladnog rata. Srbija je danas jedan od mnogih faktora na jugoistoku Evrope, ali ne presudan i to tako treba posmatrati. RS često može da bude i talac politike Beograda ili viđenja nje kao entiteta i u tome je njen položaj delikatniji. Lično bih voleo da i Srbija i RS imaju jasnu politiku u smislu zajedničkog rada prema inostranim partnerima, ali i čvrst stav o potrebi izgradnje nečeg što je možda u budućnosti zajednička država.

GLAS: Koliko je moguć opstanak BiH u situaciji kada postoji želja Sarajeva za unitarizacijom i autonomija RS zagarantovana Dejtonskim sporazumom?

DIMITRIJEVIĆ: BiH je napravljena kao nefunkcionalna država, iako je to sada projekat Evrope da pokaže da postoji mogućnost postojanja takve države. Srpska je plod ratnih napora i žrtava koje je dao srpski narod i ona treba na svaki način biti očuvana i branjena od urušavanja onog što je proklamovano u Dejtonu. Dejtonski sporazum su u proteklim decenijama neki visoki predstavnici uspeli da naruše i da smanje prerogative RS. Međutim, potreba srpskog naroda da ima svoju državu treba da bude cilj i Srbije i RS, da se Srpska jača na svaki mogući način i da se odupre političkim i drugim pritiscima međunarodne zajednice i Sarajeva koji su u cilju sužavanja njene nezavisnosti jer bez RS neće biti ni srpskog naroda. Na tendenciju da RS budu dodatno umanjene nadležnosti utiču i poslednje haške presude, pre svega generalu Ratku Mladiću, dok je želja hrvatskog naroda da ima entitet stavljena pod pitanje suđenjem glavnim političkim i vojnim liderima Herceg-Bosne. U Srbiji treba da prate i na neki način da podržavaju da i Hrvati imaju svoj entitet u okviru BiH.

GLAS: Kažete da je BiH ovakva kakva jeste projekat Evrope, ali EU u procesu njene integracije zahtijeva isključivo jedan glas?

DIMITRIJEVIĆ: Evropski put na način na koji je proklamovan je nemoguć jer je BiH nemoguća država u smislu realnog funkcionisanja kao jedinstvene države, što Evropa traži. Jedinstven glas je nemoguć i to će biti kamen spoticanja za evropski put BiH. Pozicija BiH i RS bi bila mnogo bolja da je članica EU ili NATO-a, ali Evropa u pogledu na BiH i RS nije iskrena i više se trudi da projekat održi po svaku cenu, pa makar i kao nefunkcionalnu državu, nego da razume specifičnost BiH.

GLAS: Gdje smo danas kao društvo u vrijednosnom i moralnom pogledu o kojem se sve češće kao o velikom izazovu govori u intelektualnim krugovima?

DIMITRIJEVIĆ: Živimo u vremenu poremećenih vrednosti, opsednuti informacijama koje su u suštini beznačajne i gde realni tokovi i događaji izmiču kontroli i pažnji. Živimo u vremenu kada dolazi do jezive depopulacije srpskog prostora. Povedeni očekivanjima o boljem školstvu ili zaradi, srpsko stanovništvo se uglavnom kreće prema urbanim centrima. Nastaju čitavi prazni prostori i imamo dominaciju materijalističkog pogleda koja utiče i na razaranje porodice. Danas više nemamo porodice koja je bila srž i osnov srpskog društva u smislu tradicionalnih vrednosti i stub prisustva srpskog naroda na nekom prostoru. To su sve opasni trendovi koji pogoduju i smanjenju srpskog naroda i koncentraciji u urbanim mestima, što narod čini pogodnim za medijski teror, ali i za sve što nosi urbana sredina poput kriminala i korupcije i okretanja lažnim vrednostima. Talas migracija koji je krenuo prema Evropi 2015. godine i dalje traje i ako ne budemo na adekvatan način brinuli o sopstvenim državama, o Srbiji i RS, lako će doći neki drugi narod koji će Srbe potisnuti u istoriju. Trendovi su takvi da moramo ozbiljno da se zapitamo za opstanak srpskog naroda koji je pod novim vrednostima veoma ugrožen.

GLAS: Koliko je država odgovorna za to i čini li Vam se da ništa ne preduzima da se ovakve stvari zaustave?

DIMITRIJEVIĆ: Država se pokazala kao manje zabrinuta za ovakve procese nego što bi trebalo da bude. Država se više bavi dnevnom politikom, političkim rotacijama, izmenama u strukturi vlasti, kalkulacijama koje su više vezane za određenu grupu na vlasti, nego što je posvećena politika brizi o celom narodu. Taj nedostatak socijalne osmišljenosti i brige za naciju, porodicu, kulturu i obrazovanje je više nego evidentan. Ovako neobično shvaćena demokratija gdje se vlasti menjaju prilično često, te pritisak da se uvedu vrednosti koje su suprotne opstanku naroda na ovom prostoru, dovode do toga da je opstanak srpskog naroda, u državama u kojima živi, pod velikim znakom pitanja. Razlog za to je pad nataliteta i nestanak tradicionalnih vrednosti koje drže jedan narod na određenom tlu i to je jedan od velikih problema. Država opsednuta dnevnopolitičkim aktivnostima i kombinatorikama nema osećaj da vodi računa o tome.

Vojna neutralnost

GLAS: Bili ste savjetnik za odbranu bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i pomoćnik ministra odbrane. Kako gledate na status vojne neutralnosti koji Srbija trenutno zastupa, u čemu je prati i RS?

DIMITRIJEVIĆ: Nisam se u startu slagao sa tom vojnom neutralnosti s obzirom na to da Srbija ima aktivne odnose sa svim partnerima iz zemalja NATO-a. Danas statusa vojne neutralnosti realno više nema. Prema NATO-u treba biti pažljiv, obazriv, sarađivati s njim koliko je moguće, ali uz sve ograde da se brine o sopstvenoj nacionalnoj bezbednosti i jasnim stavljanjem do znanja da mi prepoznajemo ono što je nacionalni suverenitet i interes. Podržavam to što RS prati Srbiju u tako važnim promišljanjima, pa i u odlukama kakva je ova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana