Bećirović: Nicijativa za obezbjeđivanje ravnopravnosti Srba u pet kantona

Srna
Bećirović: Nicijativa za obezbjeđivanje ravnopravnosti Srba u pet kantona

Sarajevo - Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu za obezbjeđivanje ustavne ravnopravnosti Srba te ravnopravnosti jezika srpskog i bošnjačkog naroda, te latinice i ćirilice u pet kantona u Federaciji BiH /FBiH/.

„Inicijativa je u skladu sa Poslovnikom upućena prema Kolegijumu Predstavničkog doma, koji treba to da uputi u komisijsku fazu, a nakon dobijanja mišljenja komisije to mora doći na dnevni red ovog doma“, rekao je Bećirović Srni.

Prema njegovim riječima, tekst inicijative je vrlo precizan i principijelan.

„Ne možemo kalkulisati kada je u pitanju ustavna ravnopravnost naroda, jezika i pisama u BiH. Nedopustivo je da takvu situaciju imamo u pojedinim kantonima i ovo je prilika da te stvari jasno preciziramo, ali i markiramo one koji krše Ustav BiH i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama“, dodao je Bećirović.

U upućenoj inicijativi Bećirović traži da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH pozove nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog kantona, Livanjskog, Srednjobosanskog, Zapadno-hercegovačkog i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu, izmijene i dopune ustave navedenih kantona s ciljem obezbjeđivanja ustavne ravnopravnosti Srba.

Takođe se traži da se ustavima kantona, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i obezbijedi, kako je navedeno u inicijativi, ustavna ravnopravnost „bosanskog“ i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana