Banjaluci nedostaje bar još jedna dvorana

Siniša Kotaraš
Banjaluci nedostaje bar još jedna dvorana

Banjaluka - Sportski klubovi u Banjaluci, naročito rukometni, godinama muku muče sa nedostatkom dvorana za treniranje i igranje utakmica, a obično je decembar mjesec kada taj problem bude aktuelizovan.

Tako je i ove godine, jer dvorana “Borik”, osim onog zbog čega je napravljena 1974. godine, služi i za mnoge druge manifestacije, pa klubovi moraju da se snalaze kako znaju i umiju. Banjalučki “hram sporta” bio je u 2018. godini nedostupan za klubove skoro dva i po mjeseca, računajući i narednih dvadesetak dana. U najvećem problemu su rukometaši, koji ove sedmice neće obaviti nijedan trening u “Boriku”.

- Posljednjih godina susrećemo se sa ovim problemom. Kulminiralo je, nažalost, onda kada su nam najpotrebniji treninzi. Ne želim da ispadne kako imam nešto protiv zaposlenih u “Boriku”, već kao apel upućen gradu da razmisli o izgradnji novih kapaciteta - istakao je direktor Borca Vladimir Branković.

U sličnim problemima nalaze se i odbojkašice BL Voleja, koje zbog prirode sporta ipak mogu da improvizuju u školskim salama.

- Nama najveći problem predstavlja naknadno otkazivanje termina, te prezauzetost dvorane zbog raznih manifestacija. Mislim da bi, uz malo više volje i pravilnog određivanja prioriteta, ti problemi bili svedeni na manju mjeru - kaže direktor kluba Duško Ovuka.

Poput rukometaša i odbojkašica, ni u OKK Borac nisu zadovoljni trenutnim stanjem.

- Jednostavno, nemamo dovoljno termina i moramo da se snalazimo. Nama je problem i to što utakmice igramo uglavnom nedjeljom, što je za nas veoma neatraktivan termin. Konačnim puštanjem u rad dvorane “Šoping centar” i, možda, renoviranjem dvorane u Lazarevu, dobilo bi se mnogo više i prostora i termina - smatra prvi operativac banjalučkih košarkaša Tibor Florijan.

Naravno, svjesni su u SD “Borik” svih ovih problema, ali kažu kako imaju vrlo malo mogućnosti da nešto promijene.

- U “Boriku” i “Obilićevu” su termini u cjelosti ispunjeni i našim uslugama se trenutno služe 54 korisnika u raznim sportovima. Sa druge strane, grad Banjaluka kao osnivač i vlasnik dvorane po svojim kriterijumima reguliše ko, kako i koliko može da koristi naše kapacitete. Naravno, mi vodimo računa da prvokategorisani klubovi dobiju bolje termine - tvrdi direktor JU SC “Borik” Manojla Zrnić.

On je pojasnio da najveći dio od mnogobrojnih manifestacija, sajmova i koncerata dvorana mora da ispoštuje, jer grad Banjaluka i Republika Srpska imaju godišnji program manifestacija od javnog interesa.

- U svemu tome treba pronaći način i mogućnost da obezbijedimo dodatne prihode. Koncerti, sajmovi i kulturna dešavanja bi godišnje trebalo da nam donesu 460.000 maraka, što je, u ovakvim uslovim, zaista teško - zaključio je Zrnić.

Šoping centar

Korisnici usluga SD “Borik” mnogo očekuju od dvorane “Šoping centar”, čije renoviranje će uskoro biti završeno. Međutim, tu nije kraj komplikacijama, jer je oboren tender za nabavku opreme, pa će sportisti na ulazak u dvoranu još pričekati.

- Kako postoji Zakon o javnim nabavkama na koji niko ne može da utiče, ta žalba u vezi sa izborom dobavljača opreme mora biti sprovedena. A ona zaustavlja sve radove dok se ne riješi i trebaće najmanje dva mjeseca. Možda i ranije, ako grad bude saglasan, ali samo za sportove koji ne koriste golove, koševe i odbojkaške mreže - naglasio je Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana