Arnaut: HDZ BiH stalno protiv zakona o ispitivanju imovine zvaničnika

Arnaut: HDZ BiH stalno protiv zakona o ispitivanju imovine zvaničnika 13.09.2017 17:49 | Agencije

Sarajevo - Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut rekao je da ova stranka u potpunosti podržava donošenje zakona o ispitivanju imovine zvaničnika u institucijama BiH, ali da ne očekuje da će to biti i urađeno jer je HDZ kontinuirano protiv ovakvog zakona.

On je u toku rasprave o Prijedlogu zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu Zakona predložio da u sastav radne grupe bude imenovan neko iz reda hrvatskog naroda ko nije iz HDZ-a.


"Neophodno je da jedan predstavnik u ovoj komisiji ne bude iz HDZ-a i tu dilemu možemo otkloniti odmah, jer u ovom domu imamo pripadnike hrvatskog naroda koji nisu iz HDZ-a. Ako se to ne uradi, iz svega što je HDZ rekao o ovom zakonu proizilazi da nećemo imati glas iz reda hrvatskog naroda", naglasio je Arnaut.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović predložio je da se danas ne glasa o ovom prijedlogu, već da neki od do sada predlaganih zakonskih prijedloga o ovom pitanju bude razmotren na nekoj od narednih sjednica.

Kao članovi Interresorne radne grupe iz Predstavničkog doma predloženi su predsjednik Kluba poslanika SDA Amir Fazlić, predsjednik Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević i poslanik HDZ-a Predrag Kožul.

Predloženo je da Interresorna radna grupa u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zaključka pripremi zakon i, ako je potrebno, izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, te da svoje prijedloge posredstvom ovlaštenog predlagača uputi u parlamentarnu proceduru.

Nakon rasprave o ovoj tački i bez diskusije o posljednje dvije tačke dnevnog reda koje se tiču davanja saglasnosti za ratifikaciju sporazuma, iscrpljen je dnevni red sjednice započete 7. septembra, koja je bila prekinuta i nastavljena je danas.

Nakon pauze, poslanici će glasati o svim tačkama dnevnog reda.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica