AntiDejton iz ilegale ruši ustavni poredak

Marijana Miljić
AntiDejton iz ilegale ruši ustavni poredak

Banjaluka - Neformalna grupa građana "AntiDejton" iz Sarajeva, koja je prije 15 dana postavila morbidnu i uvredljivu instalaciju u centru tog grada prikazujući cijelu RS kao masovnu grobnicu, godinama nesmetano djeluje protiv Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, a radi se o ilegalnoj organizaciji koja nigdje nije registrovana.

Grupa je 9. jula postavila morbidnu instalaciju u obliku mape RS u čijoj su unutrašnjosti u zemlji bile razasute kosti, dječije igračke, pocijepana odjeća i obuća... Pored djela nedostojnog civilizacije nalazio se i natpis "Dobro došli u Republiku Srpsku" i ratna zastava Armije RBiH.

Grupa, čiji se članovi deklarišu kao pokret koji se bori protiv podjele BiH i za vraćanje ustava Republike BiH, nije registrovana kao nevladina organizacija ili udruženje. U Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo kazali su da "AntiDejton" grupa ne postoji u registru udruženja tog kantona, a nema je ni u registru udruženja koje vodi Ministarstvo pravde BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da je nevjerovatno da neke nevladine organizacije i neformalne grupe rade šta hoće i kako hoće, a da za to niko ne odgovara.

- Treba jednom zasvagda takvim grupama stati u kraj, ali to je nemoguće u zemlji kakva je BiH, tako da neće iznenaditi ako nam uskoro i neka druga grupa građana iz Sarajeva pošalje uvredljive poruke - naveo je Košarac.

On smatra da kroz neformalne grupe politika diriguje određenim procesima.

- To, nažalost, nije slučaj samo sa "AntiDejton" grupom jer ima još mnogo neformalnih grupa kojima politika manipuliše na razne načine, a institucije ne žele da se pozabave time - kazao je Košarac.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević upozorava da "AntiDejton" grupa u kontinuitetu radi protiv ustavnog poretka BiH.

- Ta organizacija je držala poslanike kao taoce u Parlamentu BiH. Učestvovali su i u paljenju institucija BiH - rekla je Pandurevićeva.

Ona naglašava da niko u Sarajevu nije smio dopustiti neregistrovanom udruženju korišćenje javne površine i da treba da bude ispitano kako su uopšte postavili spornu instalaciju.

- Postavlja se i pitanje odgovornosti čelnika grada Sarajeva zbog toga što su "AntiDejton" grupi dali na korišćenje javnu površinu za instalaciju koja vrijeđa Srbe, unosi nemir u zemlju i budi emocije koje nimalo nisu prijatne - istakla je Pandurevićeva.

Vođe grupe "AntiDejton" su tvrdile da su za postavljanje instalacije imale dozvolu koja traje dva dana, ali nikada nije razjašnjeno ko im je tu dozvolu dao. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić tvrdi da gradska vlast nije nadležna za izdavanje tih dozvola.

- Mi izdajemo dozvole za Gradsku vijećnicu, a za sve ostalo nadležne su opštine grada Sarajevo, tako da grad nije izdao nikakvo odobrenje "AntiDejton" grupi - kazao je Komšić dodavši da ništa više ne može da komentariše jer je donedavno bio na godišnjem odmoru i nije ni bio u Sarajevu.

U opštini Centar, na čijoj teritoriji je bila postavljena instalacija, u petak nismo uspjeli da saznamo da li su oni dali dozvolu.

Glavni ideolog

Glavni ideolog "AntiDejton" grupe je Nihad Aličković - vjerni pratilac i poštovalac lika i djela ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, kojem se sudi za zločine nad Srbima.

Pripadnici "AntiDejton" grupe bili su među najratobornijim u Memorijalnom centru u Potočarima kada je brutalno napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Aktivnosti grupe

- Organizovali skup pod sloganom "Ukopajmo Dejton pod zemlju i beton"

- Učestvovali u protestima ispred Parlamenta BiH kada su poslanici uzeti kao taoci

- Od Parlamenta BiH tražili da vrati na snagu ustav Republike BiH

- Učestvovali u paljenju institucija tokom nasilnih protesta u FBiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana