Andrića stavili u ravan sa Hitlerom i okrivili za genocid

Marijana Miljić
Andrića stavili u ravan sa Hitlerom i okrivili za genocid

Banjaluka, Mostar - Paralelu između nobelovca i književnog velikana Ive Andrića i njemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera mogu povući samo ostrašćeni nacionalisti i šovinisti i takva logika graniči sa zdravim razumom.

U ovoj ocjeni usaglasili su se istoričari i lingvisti komentarišući nevjerovatne poruke bošnjačkih akademika odaslate iz mostarskog Centra za kulturu, gdje je u srijedu uveče promovisana knjiga Rusmira Mahmutćehajića "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja". Govornici na promociji uporedili su srpskog nobelovca sa Hitlerom i otišli i korak dalje tvrdeći da su Andrićeve knjige za rezultat imale "genocid nad Bošnjacima, posebno u Višegradu". Na skupu su govorili poslanik SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Nerin Dizdar, profesor Vahidin Preljević i književni teoretičar Sanjin Kordić. Oni su Andrića optužili da je svojim djelima doprinio negativnom odnosu prema muslimanima i Bosni, a njegovu književnost opisivali kao veliki antibosanski projekat i velikosrpski projekat u kojem su dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor.

Lingvista Sreto Tanasić naglašava da takvi stavovi ne zaslužuju čak ni komentar, ali da su toliko rigidni da ih ne može prećutati.

- Andrić je jedini nobelovac na slovenskom jugu od kada se Nobelova nagrada dodjeljuje. Teško bi bilo ko mogao povjerovati da je njemu nagrada dodijeljena za te ideje koje mu sada podmeću. Djela srpskog nobelovca su i danas najprevođenija i ne znam ko bi mogao povjerovati da neko njegove knjige prevodi zbog tih ideja koje mu pripisuju. Ništa od epiteta koje pripisuju Andriću, srećom nikome neće ostati u sjećanju, već će svi zapamtiti da su oni ružno poredili velikog književnika svjetskog glasa - naveo je Tanasić.

Istog mišljenja je i lingvista Miloš Kovačević, koji je naveo da je tumačenje književnosti na ovaj način neshvatljivo i za svaku osudu.

- Ovo je najbolji pokazatelj koliko su ljudi, koji apsolutno nemaju nikakve veze sa naukom, ostrašćeni nacionalisti i šovinisti. Da li se uopšte književnost može tumačiti na takav način? Književna istina nije jednaka faktičkoj istini. To zna svako ko se bavi književnošću. Odnos prema književnosti Ive Andrića najbolje je iskazan Nobelovom nagradom. Suvišno je mimo toga bilo šta reći - naveo je Kovačević.

Istoričar Borivoje Milošević kazao je da su ovakve izjave ilustracija činjenice do koje mjere su pojedini pripadnici bošnjačke intelektualno-političke scene ogrezli u duboku mržnju prema Srbima i svakome ko ne dijeli njihovo mišljenje o prošlosti i budućnosti BiH.

- Nažalost ovo nije prvi put da su veliki pisci na udaru pojedinaca iz takozvane bošnjačke intelektualne elite. Tvrdili su i da je Petar Petrović Njegoš pripadao krugu velikosrpskih ideologa i nazivali ga pogrdnim imenima. Zato ovakvi komentari koji su izneseni na račun Andrića mnoge sigurno i ne iznenađuju - istakao je Milošević.

Upitao je ko im je sljedeći na redu.

- Da li je u pitanju Meša Selimović ili neki drugi književnik koji se izjašnjavao u srpskom nacionalnom smislu - upitao je Milošević.

Neke od tvrdnji iznesenih na promociji

Nerin Dizdar

* Andrić je dekadentnima uvijek označavao samo Turke, muslimane i islam. Brojni književnici koji ga brane, poput Ivana Lovrenovića i Miljenka Jergovića, ne žele priznati njegov rasizam

* Ne stoje argumenti da je Andrić bio pametan pa nije mogao biti nacionalista, jer su i Adolf Hitler, Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj bili pametni

* Andrićeve knjige za rezultat su imale genocid nad Bošnjacima, posebno u Višegradu

Vahidin Preljević

* Andrić je fantomski monstrum koji je falsifikovao istoriju

* Andrićeva djela korišćena u propagandne svrhe tokom rata u BiH

Sanjin Kordić

* Andrićevi romani dijelom su rasistički

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana