Amerika pali Balkan jer joj ne odgovara stabilna Evropa

Srna
Amerika pali Balkan jer joj ne odgovara stabilna Evropa

Beograd - Sjedinjene Američke Države "pale" Balkan jer im ne odgovara relaksiran i miran region, niti stabilna Evropa, a još manje saradnja relaksirane Evrope i Azije, izjavio je analitičar iz Makedonije Milenko Nedlkovski na okruglom stolu u Beogradu "Paljenje Balkana - od Makedonije do Republike Srpske".

"Za to imaju dva aduta - domaće izdajice i plaćenike Soroša i USAID-a i on-of pleme - Šiptare. Amerikanci ih uključuju i isključuju kad im odgovara, jer im ne odgovara stabilna Evropa, a još manje saradnja relaksirane Evrope i Azije", rekao je Nedlkovski.


On je u obraćanju na skupu u beogradskom Medija centru istakao da zapadnim silama ne odgovara ni narod koji ne želi da bude podanički, kao ni to što i u Makeodniji i u Republici Srpskoj u najnovijoj istoriju narod od partijskog vođe stvara nacionalnog.

"Skoro ista je priča u Makedoniji sa Nikolom Gruevskim, kao i u Republici Srpskoj sa /predsjednikom Srpske/ Miloradom Dodikom u koga narod ima povjerenje, a to strancima ne odgovara - da narod ima svoga lidera", kaže Nedlkovski.

Glavni i odgovorni urednik portala IN4S iz Crne Gore Gojko Raičević ukazao je da su zapadne zemlje isti redosljed koraka, poput onog u raspadu Jugoslavije ili narančastim revolucijama, sprovodile prema Republici Srpskoj - s tom razlikom što je ta aktivnost "razvučena na dvije decenije".

Raičević kaže da je očuvanje Republike Srpske garancija da BiH neće postati članica NATO i naglašava da neulazak u NATO država regiona ima važnost koja nadilazi interese pojedinačnih zemalja i predstavlja bitku za očuvanje pravoslavne vertikale.

Književnik i istoričar Radovan Kalabić rekao je da je na samitu NATO u Tirani zaključeno da će se punom parom raditi na integraciji Balkana u NATO, a naročito samoproglašenog Kosova i da ostaju još Makedonija, Srbija i BiH koja, kako je istakao, odolijeva samo zahvaljujući Republici Srpskoj i državničkom stavu njenog rukovodstva i predsjednika.

"Ovim zaključkom markirane su i mete - Makedonija, Republika Srpska i Srbija. I ako neko misli da će to biti kraj na Balkanu, to je samo nepromenjiva taktika u nepromenjivoj stragetiji opkoljavanja Rusije i priprema za njeno pokoravanje", kaže Kalabić.

Glavni i odgovorni urednik nedjeljnika "Novosadski reporter" Milorad Bojović rekao je da BiH "biva smišljena i postoji" samo zato da bi Balkan ostao bure baruta.

"Kada OEBS kaže da Dodik ili /premijer Srbije Aleksandar/Vučić pritiskaju medije to samo znači da se u medijima pojavio neki tekst koji ne odgovara interesima zapadnih sila", ocijenio je Bojović.

Predstavnik Srba u Makedoniji Ivan Stoilković ocijenio je da je propala "mantra takozvane međunarodne zajednice da se pod izgovorom očuvanja ljudskih prava može intervenisati u suverenim državama".

"Nijedna od država koja je bila objekt specijalnog intervencionzma danas ne živi bolje. Promenila se i svest ljudi u proteklom vremenu, a učesnici protesta u Skoplju ne uspevaju da okupe ni jedan odsto biračkog tela tog grada, rekao je Stoilković.

Glavni urednik portala "Novi standard" Željko Cvijanović izjavio je da iste one sile koje pokušavaju da dezintegrišu centralni Balkan pokušavaju istovremeno da integrišu, uslovno rečeno, "protivnički" dio regiona.

On je ocijenio da Turska na Balkanu nastupa sigurno, kao da na drugim mjestima ne doživljava poraze, zato što nastupa kao eksponent nekih drugih snaga ili sila.

"Ako obojenu revoluciju posmatramo kao agresiju, odbrana od nje mora se tretirati kroz potpuno prefunkcionisanje društva i političke scene. Opravdano nezadovoljstvo ne smije da znači i nasilje na ulici", zaključio je Cvijanović.

Prema njegovim riječima, važno je da napadnuta društva uđu u fazu međusobne i unutrašnje integracije, a u tu fazu moraju da uđu preispitivanjem sopstvenih pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana