Zaplijenjena imovina mafijaša vrijedna 280 miliona evra

Preveo: Boris Đurić
Zaplijenjena imovina mafijaša vrijedna 280 miliona evra

Rim - Italijanski karabinjeri izveli su u petak ujutro akciju protiv mafije u Rimu u kojoj su uhapšene 23 osobe i zaplijenjena imovina vrijedna 280 miliona evra.

U akciji nazvanoj "Babilon" zaplijenjeni su barovi, restorani, picerije i slot-mašine, kao i imanja, vozila i motocikli.

Među njima se nalazi i rimski lanac kafića "Babilon kafe", po kojem je i nazvana akcija, kultni rimski bar "Mizika" i noćni klub "Makao" koji su posjećivali poznati Rimljani.

Uhapšene sumnjiče za iznude, pranje novca, ilegalni tranfer dobara i druga krivična djela.

Oni pripadaju dvjema kriminalnim organizacijama koje se prilično brzo razvijaju i koje uglavnom djeluju u rimskim naseljima Kapitoline i Monterotondo.

Na čelu jedne nalazi se Gaetano Vitiđlijano, istaknuti član napolitanskog klana "Macarela", koji se uglavnom bavi međunarodnom trgovinom drogom.

Vitiđlijano je 2011. godine izašao iz zatvora i nastanio se u Rimu, gdje je ubrzo počeo da razvija sistem za pranje prljavog novca.

Šef druge mafije je Đuzepe Selamare, bivši visoki član klana "Sakra korona unita". On je djelovao u naselju Monterotondo i bio poznat po ekstremnom nasilju i iznudama.

Veza između dvije grupe je bio preduzetnik Andrea Skanzani. Veći dio operacije karabinjera odnosio se na klađenje i objekte za igre na sreću u tim rimskim naseljima, ali i u drugim italijanskim gradovima, prvenstveno Napulju, Milanu i Peskari.

Kriminalci su razradili različite sisteme kako da izvlače novac iz slot-mašina i drugih mašina za klađenje mijenjajući njihov softver.

Ilegalni profit su zatim vraćali u sistem slot-mašina, a jedan dio su investirali u male biznise kao što su kiosci, restorani i radnje brze hrane.

U sklopu istrage su oduzete mnoge ilegalne mašine u kafe-barovima smještenim u perifernim dijelovima Rima. Takođe je pronađen i određeni broj skrivenih soba u kojima su bile pohranjene slot-mašine.

Javni tužilac Rima Đuzepe Pinjatone je rekao da akcija još nije završena i da se među zaplijenjenim stvarima nalaze finansijski i bankovni izvještaji koji treba da budu proučeni.

Lista zaplijenjenih stvari:

- 46 poslovnih objekata (barovi, restorani, picerije i kladionice)

- 262 objekta (kuće i stanovi)

- 32 automobila i motocikla, među njima tek kupljeni "lamborgini"

- 54 kompanije

- 222 finansijska izvještaja

- 22 akcije preduzeća

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana