U Beču negodovanje uoči predstavljanja knjige o Tačiju

Tanjug
U Beču negodovanje uoči predstavljanja knjige o Tačiju

U organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbjednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope, sutra će, u Diplomatskoj akademiji u Beču, biti predstavljena knjiga “Nova država – moderni državnik Hašim Tači”, a komentare je izazvala i prije nego što se dogodila.

Radi se o knjizi britanske novinarke Suzi Džeger, a na promociji će, pored kosovskog predsjednika Hašima Tačija, govoriti Alber Roan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i nekadašnji generalni sekretar austrijskog ministarstva za spoljne poslove, Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo i Metohiju.

Predstavljanje knjige je najavljeno saopštenjem autorke i Rodžera Bojsa, koje se završava pompeznom ocjenom da je “knjiga priča o rijetkom uspjehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsjednika Kosova, najmlađe evropske države”.

Na ovu najavu mnogi su reagovali podsjećanjem da je agresija NATO-a na Srbiju (SRJ) 1999. godine izvršena u savezu sa terorističkom OVK, čiji je jedan od lidera bio upravo Hašim Tači.

Tu agresiju, povodom predstavljanja knjige o Hašimu Tačiju, Rodžer Bojs i Suzi Džeger nazivaju “redak uspjeh zapadne vojne intervencije”.

Protivnici priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO-a i savezništva sa terorističkom OVK.

Takođe podsjećaju da je Tači jedan od lidera terorističke OVK koji je u izvještaju švajcarskog parlamentarca u Savjetu Evrope, Dika Martija, indiciran kao odgovoran za zločine protiv Srba.

Oni podsjećaju da se knjiga o Tačiju pojavljuje uoči početka rada Međunarodnog suda za zločine protiv Srba na Kosovu i Metohiji. Hašim Tači je na srpskoj Interpolovoj potjernici za zločine protiv Srba.

“Diplomatska akademija priređuje sutra promociju jednom ratnom zločincu, teroristi i trgovcu organima”, ističu kritičari u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana