Škotska Vlada: Dozvoliti Kataloniji da odredi svoju budućnost

Srna
Škotska Vlada: Dozvoliti Kataloniji da odredi svoju budućnost

Edinburg - Španskom regionu Kataloniji treba dozvoliti da odredi svoju budućnost, saopšteno je iz Vlade Škotske, uz napomenu da međunarodna zajednica ne može da ignoriše snagu osjećanja Katalonaca.

Ovaj stav objavljen je nakon što je u Kataloniji održan referendum o nezavisnosti u nedjelju, 1. oktobra, koji je Vlada Španije proglasila nelegalnim. Tokom glasanja izbilo je nasilje kada je policija pokušala da spriječi održavanje referenduma.


Ubjedljiva većina glasača podržala je nezavisnost, a odziv je bio 42 odsto.
Autonomna Vlada Katalonije pozvala je međunarodnu zajednicu da posreduje u sporu sa Madridom.

"Španija će i dalje imati stav da glasanje nije legitimno, ali Španija ne može da ignoriše snagu pokazanih osjećanja, niti to mogu šira EU i međunarodna zajednica", izjavila je škotski ministar spoljnih poslova Fiona Hislop.

Ona je dodala da sada "mora uslijediti dijalog radi rješavanja ovog pitanja na način kojim se uvažavaju demokratija i vladavina prava i koji omogućava narodu Katalonije da odredi svoju budućnost".

Građani Škotske izjasnili su se protiv nezavisnosti od Velike Britanije na referendumu 2014. godine, ali nacionalisti i dalje dominiraju škotskom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana