SAD: Dečak upao kod gorila, jedan majmun ubijen

Agencije
SAD: Dečak upao kod gorila, jedan majmun ubijen

Sinsinati - Radnici zoološkog vrta u Sinsinatiju u SAD morali su da ubiju gorilu nakon što je četvorogodišnji dječak upao u jarak sa životinjama, piše BBC.

Kako se navodi, dječak se popeo na ogradu i pao u rov gdje ga je zgrabila i vukla gorila. Očekuje se da će dječak oporaviti.

Iz zoološkog vrta navode da su odmah "preuzeli akciju da ubiju gorilu tešku 180 kilograma" zbog „situacije opasne po život".

Iz zoološkog vrta u Sinsinatiju takođe navode da je dio sa gorilama privremeno zatvoren nakon incidenta.

Dječak je u jarak pa sa visine od oko tri metra, a objavljen je i snimak na kojem se vidi kako ga ogromni majmun vuče kroz svoje stanište. Gorila se onda zaustavi sa djetetom ispod sebe i gleda ga.

Na snimku majmun ni u jednom trenutku nije učinio ništa što bi povredilo dječaka. Kako se navodi, sve je trajalo oko deset minuta, a majmun je 17-godišnja gorila po imenu Harambe. Dječak je odveden u lokalnu bolnicu odakle ubrzo poslat kući.

„Imali smo težak izbor i uradili su pravu stvar, spasli su tom dječaku život. Moglo je da bude veoma strašno", kaže direktor zoološkog vrta Tejn Majnrad.

Prema njegovim riječima, sredstvo sa smirivanje ne bi djelovalo toliko brzo koliko je bilo potrebno, a dječak je „sigurno bio u opasnosti" iako u tom trenutku nije bio napadnut.

„Svi smo veoma tužni zbog ovog tragičnog incidenta i smrti gorile. Ovo je veliki gubitak za porodicu zoološkog vrta i populaciju gorila širom svijeta", navodi on.

Dvije ženke gorile nisu prilazile djetetu kada je pao i one su nepovređene.

Harambe je rođen u „zarobljeništvu" u Teksasu i preseljen je u Sinsinati 2014. godine. Nadali su se da bi mogao da bude dio programa za razmnožavanje. Kako se navodi, zoološki vrt u Sinsinatiju ima najveći broj gorila rođenih u SAD.

Sve ovo podsjetilo je na slučaj iz 1986. godine kada je dječak od pet godina pao u jarak sa gorilama. Izgubio je svijest, ali je gorila po imenu Džambo onda stao kod njega, čuvao ga od ostalih i mazio ga po leđima. Kada se dječak probudio počeo je da plače i gorile su se povukle taman toliko da ljudi uđu i spasu ga.

Podsjećamo, prije dvije nedjelje dva lava su ubijena u Čileu nakon što je muškarac potpuno nag upao u njihov kavez sa namjerom da se ubije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana