Puškov: Putin nije antiamerički nastrojen

Tanjug
Puškov: Putin nije antiamerički nastrojen

Moskva - Govor ruskog predsednika u Sočiju, bio je pun kritike SAD, ali ne i antiamerički, ocjenio je predsjednik odbora za spoljne poslove ruske Dume Aleksej Puškov.

Puškov je to napisao na svom Tviter nalogu, dodavši da SAD baš i ne podnose kritiku.

Veći dio Putinovog govora na jučerašnjem međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj" u Sočiju, prenijela je ruska agencija Tass, bio je usmjeren na americku globalnu politiku, kao odgovor na izjavu američkog predsjednika Baraka Obame koji je rekao da Rusija predstavlja drugu globalnu opasnost po bezbjednost poslije epidemije ebole, ali prije terorizma.

Putin je rekao da samoproklamovni lider - SAD, koje su se proglasile pobjednikom "hladnog rata", smatra da nema potrebe za rekonstrukcijom međunarodnih odnosa.

"Stekao se utisak da su takozvani 'pobjednici' hladnog rata odlučili da iskoriste situaciju i promjene svijet isključivo za svoje potrebe i interese", rekao je Puškov.

Putin je juče rekao da se međunarodna zajednica nalazi na istorijskoj prekretnici, gdje se u svetskom poretku mijenjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svijetu.

Sistem globalne bezbjednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svijet od potresa, upozorio je Putin.

"Proglasivši se pobjednicima u "hladnom ratu", SAD su samouvereno shvatile da za tim (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umjesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans", rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana