Pta je ova letjelica SAD radila na tajnoj misiji u svemiru?

Independent
Pta je ova letjelica SAD radila na tajnoj misiji u svemiru?

Tajna svemirska letjelica bez ljudske posade, koja je provela skoro 2 godine na tajnoj misiji orbitirajući oko Zemlje, sletjela je u SAD, piše "Independent".

Letjelica, koja podsjeća na minijaturnu verziju spejs šatla, bezbjedno je sletjela u vojnu bazu u Kaliforniji.

S obzirom na tajnost misije, pojavile su se brojne teorije koje pokušavaju da odgonetnu šta je letelica X-37B radila u svemiru tokom 674 dana provedenih u orbiti.

Pojedini stručnjaci spekulišu da je letjelica nosila špijunsku opremu, dok pojedine teorije zvuče kao da su došle iz nekih od filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu, uključujući i tvrdnju da je svemirska letjelica bila u stanju da „krade" satelite drugih nacija.

Američko vazduhoplovstvo ne otkriva nikakave detalje u vezi sa ovom mislijom, a jedini zvaničan podatak u vezi sa vremenom provedenim u svemiru odnosi se na „eksperimente u orbiti".

Ovaj program je od početka na određeni način predstavljao siroče s obzirom da je nadležnost nad njim bila povjeravana brojnim agencijama, a među njima je bila i NASA.

Letjelica koja je sletjela u SAD 17. oktobra jedna je od dvije koje je napravio Boing, a u pitanju je treća misija programa koji je započet u decembru 2012. godine.

SAD planiraju da lansiraju i četvrtu misiju tokom 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana