Preminuo Rihard fon Vajceker

Agencije
Preminuo Rihard fon Vajceker

Berlin - Bivši njemački predsjednik Rihard fon Vajceker, koji je podstakao svoju zemlju da se usprotivi nacističkoj prošlosti, umro je u 95 godini.

Kabinet predsjednika Joahima Gauka danas je objavio smrt Vajcekera, aristokrate i elokventne figure koja je bila na čelu države od 1984. do 1994. i tokom svog desetogodišnjeg mandata se borio protiv nasilja radikalne desnice.

Kabinet predsjednika Joahima Gauka danas je objavio smrt Vajcekera, aristokrate i elokventne figure koja je bila na čelu države od 1984. do 1994.

Rihard fon Vajceker zalagao se za Nemačku koja je našla svoj put do centra demokratske porodice ljudi. On se zalagao za federalnu republiku koja se suočila sa svojom prošlošću, rekao je sadašnji njemački predsjednik Joahim Gauk u izjavi saučešća Vajcekerovoj udovici.

Njegov govor iz maja 1985, 40 godina od kako je nacistička Njemačka izgubila u Drugom svjetskom ratu, osnažio je dodatno njegovu reputaciju oličenja moralne svijesti nacije.

Njegov napor da sunarodnike suoči sa holokaustom naišao je na pohvale na svim stranama.

"Svi mi, krivi ili ne, mladi ili stari, moramo da prihvatimo prošlost. Sve nas pogađaju njene posljedice, kojima smo izloženi.

Svako ko zatvara oči pred prošlošću, slep je za sadašnjost", rekao je Vajceker, koji je bio običan vojnik u armiji nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

On je njemačkom parlamentu rekao da je 8. maj bio dan oslobođenja.

"Sve nas je oslobodio sistema nacionalsocijalističke tiranije", istakao je on.

Vajceker je u oktobru 1985. otišao u prvu posjetu Izraelu jednog zapadnonemačkog predsjednika.

Njegov izraelski kolega Haim Hercog ocjenio je da su Vajcekeru njegove izjave "dale specijalno mjesto u istoriji Njemačke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana