Novi projektil Pjongjanga u blizini Hokaida

Srna
Novi projektil Pjongjanga u blizini Hokaida

Tokio - Sjeverna Koreja ispalila je još jedan balistički projektil, koji je prošao kroz vazdušni prostor japanskog ostrva Hokaido i pao u Tihi okean na oko 2.000 kilometara od ostrva, prenijeli su japanski mediji.

Iz japanske vojske je saopšteno da je projektil koji je ispalio Pjongjang dostigao visinu od 770 kilometara i distancu od 3.700 kilometara.

Sekretar Vlade Japana Jošide Suga rekao je da je projektil bio sličan onom koji je Pjongjang ispalio 29. avgusta.

Lokalni mediji prenose da Vlada Japana nije pokušala da uništi projektil i da nije nanesena nikakva šteta japanskim avionima i plovilima, kao ni to da na japansku teritoriju nisu pali nikakvi strani predmeti, prenosi "Raša tudej".

Sjeverna Koreja izvršila je novi test nakon što balističke vježbe Južne Koreje u Japanskom moru.

Seul ispalio dva projektila kao odgovor Pjongjangu

Vojska Južne Koreje ispalila je dva balistička projektila "Hjunmo-2" kao odgovor na posljednju provokaciju iz Pjongjanga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Seulu.
Novinska agencija "Jonhap" je prenijela da je južnokorejska vojska ispalila projektile samo šest minuta nakon što je Pjongjang izvršio posljednji raketni test.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je jedan projektil nakon 250 kilometara pogodio metu u japanskom moru, dok je ispaljivanje drugog projektila bilo neuspješno.

Iz Ministarstva navode da su projektili ispaljeni dok je raketa iz Sjeverne Koreje još bila u vazduhu, što pokazuje da Seul može brzo da odgovori na provokacije iz Pjongjanga, prenosi TASS.


Od 1998. godine, šest puta se dogodilo da sjevernokorejski projektili ili njihovi dijelovi prelete preko teritorije Japana.

Prema izvještajima južnokorejske vojske, projektil je lansiran iz područja Pjongjanga, ostvario je domet od 3.700 kilometara i visinu od 770 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana