Na Balkanu potencijalna prijetnja islamističke scene

Na Balkanu potencijalna prijetnja islamističke scene 25.01.2018 04:30 | Srna

Berlin - Na Balkanu postoji potencijalna prijetnja islamističke scene, ocjenjuje njemačka Vlada.U odgovorima njemačke Vlade na upitnik poslaničkog kluba Ljevice u Bundestagu, u koje "Dojče vele" ekskluzivno ima uvid, navodi se da Savezna vlada u Berlinu ne isključuje "potencijalne prijetnje pojedinaca i podgrupa iz islamističke scene" u BiH, te dodaje da postoje pojedinačni kontakti radikalnih islamista sa Balkana i onih iz Njemačke.

Savezna vlada, međutim, tvrdi da njemačka obavještajna služba BND nema konkretne indicije o jačanju islamističkih tendencija u BiH, čime donekle demantuje izvještaj lista "Berliner cajtung" koji je u novembru prošle godine, pozivajući se na bezbjednosne krugove, javio da BND zbog islamističke prijetnje pojačano drži na oku Balkan, a posebno BiH.


Nakon ovog odgovora Vlade, ostaje prostora za spekulacije, jer se njemačka Vlada na taj način javno ne izjašnjava o novcu iz zemalja Arabijskog poluostrva kojim se navodno ciljano podstiče vehabijska interpretacija islama na Balkanu, a takođe, ne želi da objavi saznanja o školovanju balkanskih imama u Turskoj i Saudijskoj Arabiji, te njihovoj djelatnosti na Balkanu.

Savezna vlada kao "posebno osjetljive" tretira podatke o broju boraca koji su se iz BiH i sa Kosova priključili džihadističkim grupacijama posljednjih godina.

Njemačka Vlada, ipak, otkriva zanimljivu procjenu da se borci sa Balkana nisu priključivali samo "Islamskoj državi" /njih 70 odsto/ i bivšem frontu "Al Nusra" /20 odsto/, već u 10 odsto slučajeva i grupama pod krovnom markom Slobodne sirijske armije koja se bori protiv Bašara al Asada.

U odgovorima se dodaje da je dokazano da se više boraca regrutuje iz salafističkih sela u BiH poput Gornje Maoče, a njemačka Vlada to selo naziva "paradnim primjerom" i "mustrom" prema kojoj su u toj zemlji nikla i druga "mala naselja" čiji stanovnici svoj religijski i socijalni život orijentišu prema "ranoislamskim navikama i običajima".

Sevim Dagdelen, iz poslaničkog kluba Ljevice, zadužena za spoljnu politiku, tvrdi da rastući broj nasilnih islamista na Balkanu ima ogromne posljedice po bezbjednost u Njemačkoj.

"Nasuprot BND-u, Vlada pokušava da u javnosti umanji rastuću islamističku opasnost", kaže ona.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica