Merkelova i dalje najmoćnijih žena

Priredio: Boris Đurić
Merkelova i dalje najmoćnijih žena

Njujork - Njemački kancelar Angela Merkel je, petu godinu zaredom, najmoćnija žena na svijetu, ispred bivšeg američkog državnog sekretara Hilari Klinton i Melinde Gejts, pokazao je godišnji popis časopisa "Forbs".

Supruga američkog milijardera Bila Gejtsa, Melinda Gejts se našla na trećem mjestu "Forbsove" liste.

Predsjednik Centralne banke Sjedinjenih Država Dženet Jelen je s drugog pala na četvrto mjesto, a na petom je Mari Bara, generalni direktor "Dženeral motorsa".

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je s petog prešla na šesto mjesto, a brazilski predsjednik Dilma Roušef je sedma.

- Merkelova je u decembru 2014. osvojila treći četvorogodišnji mandat na čelu najdinamičnije zemlje Evrope - pojašnjava "Forbs" i naglašava da je ona pobijedila nacionalnu recesiju tokom svjetske ekonomske krize, a sada je u žiži napora pomoći Grčkoj, da pokrene svoju privredu.

Prema "Forbsu", Merkelovu u 2016. godini može ugroziti samo Hilari Klinton, koja je prošle godine bila na šestom mjestu godišnjeg popisa 100 najmoćnijih žena svijeta.

Klintonova, koja je u aprilu najavila svoju drugu izbornu trku za predsjednika SAD, 2011. i 2012. godine je zauzimala drugo mjesto na ovoj listi.

- Kako se sljedeće godine održavaju izbori u SAD, moguće je da bi Klintonova mogla prestići Merkelovu, koja bi tako, prvi put, mogla da izgubi prvo mjesto na listi, na kojem se nalazi od 2010. godine - piše "Forbs".

Na popisu ove godine se nalazi osam žena čelnika država koje imaju ukupni BDP veći od 9,1 bilion dolara i 15 milijarderki, čije ukupno bogatstvo iznosi više od 73,3 milijarde dolara.

Milijarderka koja je zauzela najviše mjesto liste je Opra Vinfri, na 12. mjestu, sa ličnim bogatstvom procijenjenim na tri milijarde dolara.

Među prvih deset najmoćnijih žena našla se i Šeril Sandberg, operativni direktor u "Fejsbuku", prva dama SAD Mišel Obama i izvršni direktor "Jutjuba" Suzan Vojcicki.

Među onima koje su ove godine ispale s popisa je američka pjevačica Ledi Gaga, mjanmarska opozicionarka Aung San Su Kji i brazilska manekenka Žisel Bundšen.

Amerikanke najbrojnije

Geografski gledano, listom dominiraju Amerikanke, koje zauzimaju 59 odsto liste. Iz regije Azija-Pacifik dolazi 18 žena, predvođenih predsjednikom Južne Koreje Park Geun-Hje, 12 iz Evrope i po četiri iz Latinske Amerike i sa Bliskog istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana