Medvedev: Rusija će biti oštra ako Ukrajina ne plati dugove

Agencije
Medvedev: Rusija će biti oštra ako Ukrajina ne plati dugove

Moskva - Rusija će zauzeti strog stav ako Ukrajina odluči da ne plati dugove prema Moskvi u skladu sa ranije postignutim sporazumom, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu koji je danas emitovan na ruskoj televiziji.

Rusija je kritikovala novi ukrajinski zakon kojim je omogućen moratorijum na plaćanje stranih dugova i zaprijetila da će tužiti Ukrajinu ako ne vrati tri milijarde dolara koje joj je Rusija pozajmila 2013.

Medvedev je u današnjem intervjuu rekao da je taj zakon kontradiktoran.

"Oni vjerovatno misle na privatne dugove, ali, istovremeno, nagovještavaju da nisu spremni da vrate dugove koje je napravila vlada bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča", kazao je Medvedev, prenio je Rojters.

"Ako je zakon formulisan na ovaj način to bi nesumnjivo značilo da Ukrajina neće vratiti dug... U tom slučaju bismo zauzeli najoštriji mogući stav i branili bismo svoje nacionalne interese", rekao je Medvedev.

On je, takođe, kazao da Rusija nije "ravnodušna" ni prema ukrajinskim dugovima privatnim ruskim kreditorima, jer se radi o velikom broju dugova prema bankama koje su u vlasništvu države.

"Mi ćemo naplatiti dugove. Banke će upotrebiti sve postojeće instrumente uključujući, naravno, pravosudne procedure", istakao je ruski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana