Medijski haos u SAD: Tramp, ruska prostitutka, uriniranje, Obama

Agencije
Medijski haos u SAD: Tramp, ruska prostitutka, uriniranje, Obama

Donald Tramp je žestoko reagovao na navodne obaviještajne podatke o njegovim "perverzijama u Rusiji", oko čega se podiglo mnogo prašine na medijskoj sceni u SAD.

CNN je objavio da "postoji dokument", koji je proslijeđen Baraku Obami i Trampu, u kom se navodi da ruske obaviještajne službe imaju kompromitujući materijal o ekscentričnom milijarderu. Međutim, portal Bazfid je otišao korak dalje, objavivši sam dokument u kome se eksplicitno navodi navodna epizoda iz moskovskog hotela "Ric Karlton".

Poslije objave u više medija da određeni "povjerljivi dokumenti" cirkulišu u visokim krugovima u Vašingtonu, Bazfid je odlučio da objavi niz neprovjerenih bilježaka koji su, kako prenose ruski mediji, stigli do Trampovih političkih protivnika, preko osobe za koju se pretpostavlja da je "agent britanske obavještajne službe".

U dokumentima između ostalog postoji i optužba da je Tramp imao "lične opsesije i seksualne perverzije", uključujući i tvrdnje da je on unajmio ruske prostitutke "za zabavu uriniranja po krevetu koji su dijelili Barak i Mišel Obama".

U objavljenom izvještaju, čija autentičnost nije potvrđena, piše da je Tramp odsjeo u moskovskom hotelu Ric Karlton i da je zatražio predsjednički apartman, uz znanje da su predsjednik SAD i prva dama tu boravili neposredno prije toga tokom zvanične posjete Rusiji.

Kako se navodi u dokumentu, Tramp je "mrzio prvu damu SAD".

Više izvora koji su obilježeni slovima abecede su "potvrdili događaj" i naveli da je ta situaciaj bila "posebno plodonosna" za ruske agente, jer je soba u kojoj se sve to navodno dešavalo opremljena tajnim kamerama i mikrofonima koje je postavila ruska obavještajna služba FSB.

"Trampovo neuobičajeno ponašanje u Rusiji tokom godina je tamošnjim vlastima dalo dovoljno materijala za ucjenu, ukoliko to žele", navodi se u izveštaju.

Vikiliks je objavio da dokument u PDF formatu na 35 strana nije obavještajni izvještaj prema stilu pisanja, navedenim činjenicama i navedenim datumima.

Nakon ovih objava reagovale su brojne velike medijske kuće, koje su se uzdržale od objavljivanja samih dokumenata i eksplicitnog navođenja činjenica i pozvale druge kolege, prije svih one iz Bazfida, na bolje poštovanje novinarske etike i kodeksa.

Doduše, svi svjetski mediji su izvijestili o postojanju dokumentacije čija autentičnost nije potvrđena, a čitaocima u digitalnoj eri je potrebno samo nekoliko klikova da do dokumenata i stignu.

Ipak, neki istaknuti novinari i urednici bili su veoma kritični prema odluci Bazfida da objavi dokument u cijelosti.

"Čak i Donald Tramp zaslužuje novinarsku pravičnost", napisao je na Tviteru urednik magazina Mader Džons Dejvid Korn.

Vijesti su se ipak toliko brzo širile da su ti navodi postali glavna tema na Tviteru.

Urednik Bazfida Ben Smit je rekao da je ta novinska organizacija odlučila da objavi informacije da bi Amerikanci mogli sami da odluče o njima.

"Naš princip je biti transparentan u novinarstvu i dijeliti ono što imamo s našim čitaocima", napisao je Smit.

Iako je primjetio da postoje sumnje u navode iz izvještaja i naveo da je taj medij pokušao i da će nastaviti da pokušava da ih provjeri, Smit je napisao da objavljivanje izvještaja odražava kako oni "vide posao reportera u 2017".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana