Lavrov: Rusija protiv plana SAD-a o formiranju nove vojske u Siriji

Agencije
Lavrov: Rusija protiv plana SAD-a o formiranju nove vojske u Siriji

Moskva – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je u ponedjeljak da bi američki plan o formiranju vojske predvođene terorističkom organizacijom PKK/PYD mogao ugroziti teritorijalni integritet Sirije.

Lavrov je na konferenciji u Moskvi ukazao na moguće probleme koji bi američki plan mogao uzrokovati u odnosima Turske i Kurda.

”Američki unilateralni projekt nalik ultimatumu, koji ima za cilj osnivanje vojske u Siriji može stvoriti probleme u odnosima Turske i Kurda”, izjavio je Lavrov.

Istakao je kako potez SAD-a ne može poslužiti smirivanju situacije u Afrinu, distriktu na granici s Turskom, dodajući da Rusija od Vašingtona očekuje njegovo pojašnjenje.

Američki vojni zvaničnik Rajan Dilon u nedjelju je izjavio kako će međunarodna koalicija protiv ISIS-a predvođena SAD-om, sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), grupi koju kontroliše teroristička organizacija PKK/PYD, osnovati nove granične snage sigurnosti (BSF) od 30.000 pripadnika.

”Koalicija sarađuje sa SDF-om na osnivanju i obuci novih sirijskih graničnih snaga sigurnosti”, izjavio je Dilon.

Američki zvaničnik je dodao kako oko 230 osoba učestvuje na obuci BSF-a i da je krajnji cilj da vojska okupi 30.000 pripadnika.

Turska je osudila ovaj potez ističući kako je pogrešno i sporno sarađivati sa terorističkom organizacijom PKK/PYD u borbi protiv ISIS-a.

”Turska, koja je članica koalicije nije konsultirana o pitanju osnivanja takozvane sirijskih graničnih snaga sigurnosti", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana