Izrael sprema bitku u američkom Kongresu protiv Irana

Agencije
Izrael sprema bitku u američkom Kongresu protiv Irana

Tel Aviv - Diplomatski izvori u Izraelu zaključili su da je očekivani sporazum između svjetskih sila i Irana mnogo gori od okvirnog dogovora potpisanog prije četiri mjeseca u Lozani i tvrde da sada ima više koncesija kojima se jevrejska država protivi.

Procjenjujući da će sporazum biti potpisan, Izrael se priprema za narednu bitku u Kongresu SAD ne bi li spriječio da bude odobren, navode jutros izraelski mediji.

Zvaničnici u Izraelu ne obraćaju mnogo pažnje na izvještaje o nesporazumu u pregovorima, koji se vode u Beču, i sugerišu da su takve informacije namjerno objavljene u sklopu priprema da se potpiše konačni sporazum.

Izraelski vebsajt Inet podsjeća da je državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u subotu u Beču rekao da se slaže sa ocjenom iranskog kolege Muhameda Zarifa da sporazum nikada nije bio bliži i da prave odluke mogu dovesti do potpisivanja ove nedjelje. On je, međutim, dodao da jaz još postoji u odnosu na glavna pitanja.

Po informacijama do kojih su došli zvaničnici u Jerusalimu, velike sile su pristale na dalje koncesije u odnosu na broj centrifuga kao i na njihovo istraživanje i razvoj. Uz to su učinjeni ustupci za ublažavanje sankcija.

Izraelski zvaničnici i dalje vrše pritisak kako bi se u posljednjem trenutku sporazum izmijenio, iako su šanse da se to desi male. Izraelski ministar za energiju i infrastrukturu Juval Stajnic razgovarao je sa predstavnicima Njemačke, Francuske i Velike Britanije ovih dana, upozorovajući na slabe tačke u dokumentu.

U očekivanju konačnog sporazuma, Izrael se priprema da izvrši pritisak na Kongres SAD i da spriječi da bude odobren.

Ako sporazum bude predstavljen Kongresu prije 9. jula glasaće se u roku od 30 dana, navode izraelski mediji. U slučaju da stigne nakon 9. jula glasaće se poslije 60 dana zbog predstojećeg raspuštanja Kongresa zbog ljetnih odmora. Ako većina glasa protiv, predsjednik SAD Barak Obama će uložiti veto. Ako iskoristi pravo veta, to će mu omogućiti da odluči kada da se ponovo glasa u Kongresu, u kojem slučaju će dvotrećinska većina u oba doma biti potrebna da se zaobiđe predsjednički veto.

Izrael vrši pritisak na članove Kongresa da odbace sporazum u prvom glasanju. Zvaničnici u Jerusalimu procjenjuju da će Obama imati dovoljno podrške da se sporazum odobri  u prvom glasanju zbog straha članova Kongresa da bi druge sile mogle započeti trgovinu s Iranom u međuvremenu, što  bi skupo ekonomski koštalo SAD. Ipak,postoje zvaničnici u Izraelu koji vjeruju da bitka nije gotova i uz odgovarajući pritisak mogu da izdejstvuju većinu protiv sporazuma u prvom glasanju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se priprema za bitku u Kongresu i u nedjelju je na sjednici Vlade oštro kritikovao mogući sporazum. "Sporazum u Beču nije prodor, već slom", rekao je Netanijahu, upozorivši da će taj dokument" utrti put Iranu da proizvede nuklearno oružje i donijeti stotine milijardi dolara koje će Iran iskoristiti za dalju agresiju i terorističke akte u u regionu i širom svijeta".

"To je loš sporazum. Nije ništa bolji i čak je i gori od sporazuma sklopljenog sa Sjevernom Korejom koji je doveo do nuklearnog arsenala u Sjevernoj Koreji. Ali ovdje govorimo i o nekonvencionalnoj i velikoj konvecionalnoj prijetnji Izraelu i državama u regionu i svijetu u cjelini", naglasio je izraelski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana