Izrael: Ekstremisti ušli kroz tunel

Tanjug
Izrael: Ekstremisti ušli kroz tunel

Tel Aviv - Palestinski ekstremisti ubacili su se večeras kroz tunel prokopan ispod granice Gaze i Izraela i otvorili vatru na vojnike, saopštila je armija.

 

U saopštenju je navedeno da je u toku potraga za vojnicima, bez ulaženja u detalje, prenio je AP. Izraelski mediji su izvjestili da je petoro ekstremista ubijeno u sukobu, ali i da ima ranjenih i na izraelskoj strani i da je moguće da su neki ekstremisti pobjegli nazad u Gazu.

Mreža tunela ispod granice, koju je prokopao je Hamas u posljednjih nekoliko godina, sada je u fokusu tronedjeljne izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze.

Izrael kaže da je uništeno skoro 20 tunela ali potraga i dalje traje.

Netanijahu: Nećemo završiti operaciju u Gazi dok ne uništimo sve terorističke tunele

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da Izrael mora biti spreman na produženu vojnu kampanju u pojasu Gaze, koja neće biti završena dok svi "teroristički" tuneli ne budu uništeni.

"Moramo biti spremni na produženi kampanju. Nema pravednijeg rata od ovog. Nećemo završiti operaciju u Gazi dok ne neutrališemo tunele, čija je jedina svrha ubijanje naših građana," naglasio je Netanijahu na konferenciji za novinare prenošenoj preko televizije.

"Izraelski građani ne mogu živjeti pod pretnjom raketa i tunela smrti - smrti od gore i od dole," rekao je izraelski premijer.

On je takođe naglasio da demilitarizacija Gaze mora biti dio svakog budućeg rješenja za tu palestinsku teritoriju.

Tom izjavom, koja je uslijedila nakon što su se ekstremisti iz pojasa Gaze, ponovo ubacili kroz jedan tunel na jugu Izraela i napali vojnike, raspršene su nade u brzo okončanje tronedjeljne ofanzive.

"Hamas je okrutni neprijatelj, ne samo za nas, već i za sopstvene građane. Oni su odbacili mnogobrojne prekide vatre. Mi smo spremni za produženu operaciju," rekao je Netanijahu na dan kada je u pojasu Gaze poginulo najmanje 18 Palestinaca, a na jugu Izraela u minobacačkom napadu najmanje četvoro civila.

Sukobi su eskalirali poslije napetog zatišja prošle noći i kada se očekivalo da međunarodni napori za uspostavljanje humanitarnog prekida vatre, povodom muslimanskog praznika, urode plodom.

Ranije danas Netanijahu je kritikovao saopštenje Saveta bezbjednosti UN u kome se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze, istakavši da se to saopštenje bavi potrebama terorističke organizacije, a ne Izraela. Netanijahu je rekao da je Izrael tri puta prihvatio zahtjev UN za humanitarno primirje, a da je Hamas svako narušio.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon najavio je da Izrael neće oklijevati da proširi akcije protiv Hamasa kako bi nanio štetu toj terorističkoj organizaciji i da neće kompromitovati bezbjednost svojih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana