Građanska grupa iz Tunisa dobila Nobela za mir

Agencije
Građanska grupa iz Tunisa dobila Nobela za mir

Oslo - Nacionalni kvartet za dijalog u Tunisu ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog doprinosa izgradnji demokratije poslije revolucije 2011. godine, saopštila je danas Nobelova komisija.

U saopštenju se navodi da je ova građanska organizacija dala presudan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u svojoj zemlji.

Kvartet je osnovan u ljeto 2013. godine, kada je proces demokratizacije bio u krizi zbog političkih ubistava i socijalnih nemira. Ova grupa uspostavila je alternativu, miran politički proces u vrijeme kada je zemlja bila na ivici građanskog rata.

Nobelova komisija navodi da je Kvartet time omogućio da Tunis za samo nekoliko godina uspostavi ustavni sistem u kojem vlast garantuje fundamentalna prava čitavoj populaciji, bez obzira na pol, političko ubjeđenje ili vjeroispovijest.

Kvartet za nacionalni dijalog čine četiri ključne organizacije u građanskom društvu Tunisa: Opšti sindikalni savez, Konfederacija industrije, trgovine i zanata, Liga za ljudska prava i Advokatsko udruženje Tunisa.

"Arapsko proljeće počelo je u Tunisu na prelazu iz 2010. u 2011. godinu i brzo se proširilio na brojne države na sjeveru Afrike i Bliskom istoku. U mnogim zemljama borba za demokratiju i osnovna prava je u zastoju ili je nazadovala. U Tunisu se dogodila demokratska tranzicija zasnovana na aktivnom građanskom društvu koje zahtijeva poštovanje osnovnih ljudskih prava", navodi Nobelova komisija.

Nobelova nagrada za mir, čiji je novčani dio vrijedan osam miliona švedskih kruna /972.000 dolara/, biće uručena na ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana