EU Trampu: Protekcionizam vodi u ćorsokak

Tanjug
EU Trampu: Protekcionizam vodi u ćorsokak

Brisel - Evropska unija je pozvala danas predsjednika SAD Donalda Trampa da ne ide putem protekcionizma koji vodi u "ćorsokak", i upozorila na štete koje može nanijeti trgovinski rat zbog novih američkih tarifa na čelik i aluminijum.

U razgovorima u Briselu, ministri ekonomije i finansija zemalja EU istakli su da najveći trgovinski blok na svijetu podržava slobodnu i otvorenu trgovinu, ali da će njenih 28 članica reagovati ako budu na meti američkih carina koje treba da stupe na snagu sljedeće nedjelje, prenosi agencija AP.

"Zabrinuti smo zbog mogućnosti trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i EU jer vjerujemo da će u njemu svi biti samo gubitnici. Mi smatramo da je protekcionizam ćorsokak", izjavio je novinarima francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Španski ministar ekonomije Roman Eskolano Olivares rekao je da je "protekcionizam uvijek politička i istorijska greška".

Istovremeno, njemački ministar finansija Peter Altmajer poručuje da je "odgovornost svih da očuvaju pravednu i što otvoreniju međunarodnu trgovinu", dok je njegov holandski kolega Vopke Hukstra mišljenja da su trgovinske tarife "loša ideja".

"Loše su po građane Evrope, po građane Holandije i ispostaviće se kao loše i za američke građane", kazao je on.

Tramp je danas tvitovao da će ministar trgovine SAD Vilbur Ros razgovarati s predstavnicima EU o evropskim tarifama, koje su, prema tvrdnjama Trampa, nepravedne po SAD.

Američki predsjednik je potpisao u četvrtak, 8. marta, ukaz o uvođenju tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma. Od tarifa su, za sada, izuzeti Meksiko i Kanada. Tramp smatra da na taj način štiti američke radnike, a saveznici SAD-a su najavili da će uzvratiti na spornu mjeru.

Tramp je proteklog vikenda ponovo zatražio od EU da obustavi trgovinske prepreke za proizvode iz SAD, navodeći da postoje "božanstvene članice Evropske unije koje tretiraju SAD veoma loše u oblasti trgovine

OSTOJIĆ: SRBI SE OD NACIONALIZMA BRANILI INTERNACIONALIZMOMVIŠEGRAD, 12. MARTA /SRNA/ - Istoričar Predrag Ostojić smatra da je pobjeda komunista 1945. godine najveći poraz srpskog naroda u istoriji i da su Srbi gubili jer su se od nacionalizma drugih branili internacionalizmom.
"Period od 1941. do 1945. godine još boli, posebno Srbe, s obzirom na to da se posljedice pobjede internacionalizma osjećaju kao pogubne po srpski narod. Iznio sam tezu da je pobjeda komunista 1945. godine najveći srpski poraz u istoriji", rekao je Ostojić večeras u Višegradu na istorijskom času o temi "Srpski antifašistički pokreti u Drugom svjetskom ratu".

On je naveo da su Višegrad oslobodili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini 5. oktobra 1943. godine u operaciji koju je vodio Dragoljub Draža Mihailović i u kojoj je oslobođen prostor od Berana do Sarajeva.

"Ta operacija govori o snažnom pokretu koji je uspostavljen u to vrijeme, ali, nažalost, sukob koji je kasnije počeo, doveo je do toga da su se jedinice Jugoslovenske vojske u otadžbini povukle od Sarajeva, što je imalo za posljedicu zločine ustaša koji su nastavljeni na tom prostoru", istakao je Ostojić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević naglasio je da su režimski istoričari Josipa Broza ukrali istinu o vojsci pod komandom Mihailovića.

"Naš osnovni cilj je da tu istoriju iznesemo. Mi pokušavamo da, na edukativan način, Srbi sagledaju pravu istinu stradanja i teškog srpskog sloma", dodao je Sladojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana