Вучић: Референдум, уз услов јединства

РТС
Вучић: Референдум, уз услов јединства

Београд - Александар Вучић поручио да је власт спремна за референдум о споразуму из Брисела, уз услов да се сви обавежу да ће након њега прихватити одговор већине.

"У случају да Срби са КиМ у уторак кажу да је то њихов захтев и одговоре на овај услов, референдум ће бити за 15 дана", поручио је он.

"Разједињени не можемо много. Ако треба, преиспитаће се народна воља, али са једним циљем и уз један услов - то је да изађемо уједињени, односно да се сви обавежу да ће на крају бити уз одговор већине", рекао је Вучић.

Он је више пута истакао да расписивање референдума више не зависи од власти, већ од оних који ће дати одговор на тај услов и одлучити да ли ће Србија послије референдума бити уједињена.

То значи, навео је Вучић, да Срби са Косова пристану да послије референдума, у случају да споразум буде прихваћен, учествују у његовој имплементацији.

"То није питања скривања иза нечега, јер ми јасно кажемо шта хоћемо. Имаћемо чист став Владе, већинску подршку у Скупштини", рекао је Вучић и поновио ранији став да ће негативан одговор на референдуму значити и пад Владе и његову оставку.

Први потпредсједник Владе је на конференцији за новинаре истакао да је у прошлости Србија плаћала цијену нејединству животима десетинама хиљада својих људи, али и губљењем будућности и перспективе за народ.

"Уверен сам да смо донели праву одлуку, једину могућ, тешку да тежа не може бити", рекао је Вучић и додао да се сада "води жестока кампања у делу јавности против споразума".

Кампању је оцјенио разумљивом из угла косовских Срба, али је додао да она садржи и бројне неситинитости и лажи.

"Лажи говоре да дајемо, предајемо и признајемо Косово. То раде разне институције, па чак и оне које треба да раде на јединству народа, оне раде на томе да поделе буду што јасније и што веће и да се договори не постигну", рекао је Вучић.

Он је касније и директно споменуо СПЦ одговарајући на питање новинара, када је рекао да је био разочаран саопштењем Синода и одбацио све примједбе на тачку 14 бриселског споразума.

"Ниједна страна више неће добити максималистички план, било ко који то тврди не говори истину. Ми снаге за ратничке војне подвиге у овом трнеутку немамо, нисмо у ситуацији да се силимо, нити је могуће, нити је реално. Нисам изабран да будем ратни поглавица Срба, а видим да има многих који се лупајући у бубањ кандидују за то место", рекао је Вучић додавши да су "спремни за то само ако не пада киша, ако је бубањ на Теразијама и ако туђа деца иду да проливају крв".

Вучић је навео и да је споразум резултат тога што је ово "можда прва генерација политичара, која се одважила да мења слику о Србији као о лошим момцима".

"Ми смо водили рачуна о интересима нашег народа, о гаранцијама за безбедност, Србија није укидала не знам какве институције. Постоје решења која нису сјајна, али постоје решења која су свакако боља од садашњег фактичког стања. Није кључ овде у разумевању споразума, већ у чињеници да је Србија први пут после деведесетих изашла са формираним ставом, да први пут говори о будућности, а не историји и да први пут међународна заједница говори као да нам нешто дугује. То је историјски преокрет", рекао је Вучић.

На питање колико ће могући референдум успорити имплементацију споразума, он је рекао да на крају мисли да ће рјешавање ситуације моћи само да убрза имплементацију.

"Овако како је кренуло, види се да ће бити мука и мука. Ако треба да се обрачунавамо, да уцењујемо, не пада нам на памет, то је наш народ...", рекао је Вучић.

Срби са КиМ желе референдум

Послије четири сата разговора са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, Срби са сјевера Косова кажу да ставови нису приближени и да су они против примене споразума.

Иако каже да је разговор протекао у конструктивној атмосфери, предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић каже и да се "није ни очекивало да се могу приближити ставови".

"Премијер Ивица Дачић и Акександар Вучић су навели да Србија није могла више да постигне кроз споразум, али да ће кроз имплементацију учинити да добију Срби више права", каже Ристић и додаје да то није оно што они желе, јер се "не боре за више права, већ за Косово у Србији".

Ристић је додао да у споразуму из Брисела нема "с од Србије", јер се примјењују косовски закони, што значи "фактички признање Косова".

"Није нам намера да улазимо у конфронтацију са Србијом, сопственим народом, али није истина да су Срби са југа су за ово, огромна већина није добила ништа. Ми немамо намеру да улазимо ни у сукоб са Владом, али не желимо да нам неко на силу мења држављанство. Зато инсистирамо на референдуму, нека народ одлући", наводи Ристић.

Ристић каже да ће оно наставити да воде мирну борбу око "основних људских права", и поновио да ће инсистирати на референдуму.

"Организоваћемо протесте, наравно, ванстраначке, можда и овде у Београду. Нама странке не требају, али верујем да имамо праву да се изборимо да нам нико на силу не намеће политичко решење", рекао је Ристић.

Представници Срба са Косова су претходних дана изражавали незадовољство Споразумом и наводили да га неће прихватити, односно да ће тражити референдум у Србији како би се грађани изјаснили о том документу. Они су то незадовољство истакли и у разговору са патријархом Иринејом раније данас, који им је поручио да ће их СПЦ подржати у мирној борби за права.

О бриселском споразуму највиши државни званичници разговараће и са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом, који данас долази у Београд.

У 11 сати у Бриселу, на састанку код Кетрин Ештон, састали су се тимови из Београда и Приштине који ће изнијети своје планове за примену споразума.

 

Патријарх Иринеј: Косово, али у држави Србији

Представници Срба са сjевера КиМ кажу, након разговора у Патријаршији, да је патријарх Иринеј у потпуности подржао њихов миран отпор споразуму са Приштином.

- Државном врху ћемо рећи исто оно што смо рекли патријарху - споразум је катастрофалан. Он представља вешала за Србе и српски народ и егзекуцију, због чега ћемо тражити да се од њега одступи. Ако га не одбаци Скупштина, тражићемо референдум - каже предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић.

Он је најавио да ће Срби са сјевера Косова наставити да се боре на миран начин против споразума и да ће организовати протестни скуп у Београду.

- Тај скуп биће нестраначки, то ће бити скуп Срба са Косова - рекао је Ристић.

У зграду Патријаршије око 10 часова ушли су начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић, замјеник директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, као и предсједници четири општине са сјевера Косова - Драгиша Васић (Лепосавић), Драгиша Миловић (Звечан), Славиша Ристић (Зубин Поток) и Драгиша Влашковић (Косовска Митровица).

Они уочи почетка састанка нису давали изјаве представницима медија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана