Дачић: До трајног рјешења за Космет само уважавањем Срба и Албанаца

Срна
Дачић: До трајног рјешења за Космет само уважавањем Срба и Албанаца

Београд - Србија хоће трајно рјешење за проблем Косова и Метохије, што се може постићи само уважавањем интереса и Срба и Албанаца, рекао је српски министар спољних послова Ивица Дачић пред Савјетом безбједности УН у Њујорку.

Обраћајући се на сједници Савјета безбједности о ситуацији на Косову и Метохији, Дачић је упозорио земље које позивају на признање једнострано проглашене независности Косова да се подсјете да говоре о територијалном интегритету и суверенитету Србије.


"Немојте да се ми сутра радујемо кршењу територијалног интегритета и суверенитета ваших земаља. То су озбиљне теме", истакао је Дачић.

Он је нагласио да, ако се једнострано проглашење независности, без дозволе матичне државе, установи као међународно право, то може "да разбије сваку од земаља чланица УН".

"Обострано прихватљиво решење мора да узме у обзир права и интересе обе стране", каже Дачић.

Он је рекао да српски народ није дошао на Косово, него је ту живио вијековима, те поручио државама које позивају да признају самопроглашено Косово да то не чине.

"Немојте тако олако да позивате све друге да признају Косово, тиме вређате Србију. Ова мала Србија је заједно са вама формирала УН након Другог светског рата", навео је Дачић.

Он је истакао да је "мала Србија" дала милионе жртава и у Првом свјетском рату, заједно са Великом Британијом, Француском, Русијом, као и у Другом свјетском рату, за разлику од других који су били на страни оних против којих се водио и Први и Други свјетски рат.

"Ја говорим о мирном начину за решавање проблема. Мислим да смо на путу да то решимо, ако постоји довољно уважавања са обе стране", нагласио је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија чврсто опредијељена за дијалог Београда и Приштине и да вјерује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива предсједника Србије Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о Космету.

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је ријеч о успостављању заједнице српских општина.

Дачић је навео да Србија није против дијалога са Приштином, али је против једностраних потеза које Албанци чине.

Он је истакао да су највеће жртве етничког чишћења Срби и да то доказује упоређивање претходних са посљедњим пописом становништва на Косову и Метохији.

"Питао бих Савет безбедности - где су ти Срби? Да ли то што су насилно протерани значи да треба сада да их заборавимо, да их нико не помиње, да легализујете етничко чишћење или за вас историја почиње само од проглашења независности Косова?", питао је Дачић.

Он је нагласио да се на Косово вратило 1,9 одсто протјераних Срба, те од генералног секретара УН Антонија Гутереса и шефа УНМИК-а Захира Танина затражио да се подаци о избјеглим и протјераним Србима врате у извјештаје о Косову, наводећи да данас у Приштини живи 100 пута мање Срба него прије 30 година.

Коментаришући изјаве приштинских званичника да је за њих све завршено када је ријеч о самопроглашеној независности, Дачић је упитао "да ли су УН признале републику Косово?"

"А што онда долазите, што зовете Србију, ако је све решено? Па решавајте ви сами... Не можемо да прихватимо да немамо ништа више да разговарамо. Ако немамо, радите шта хоћете, формирајте владу на Косову, нико вам не брани. Немојте да питате Србију", каже Дачић.

Он је рекао да у случају Косова није ријеч о праву народа на опредјељење, те да не постоји народ који се зове "косовари".

Дачић је навео да право на самоопредјељење имају они народи који немају своју државу, а да албански народ, који је живио као мањина у бившој Југославији, има своју земљу.

"Реч је о националној мањини која је живела на простору Југославије и која је једнострано прогласила нову државу", истакао је Дачић.

Он је упозорио на "огромну политичку нестабилност" на Косову, те истакао да правосуђе на Космету није у стању или не жели да процесуира починиоце злочина над Србима.

Дачић је истакао одлуке косовских судова да ослободе Самија Љуштакуа и Љирима Јакупија, познатог и под надимком Командант Наци, обустављање истраге о убиству Срба у Старом Грацку, као и непроналажење починилаца убиства српских дјечака крај ријеке Бистрице у Гораждевцу.

"Нема напретка када је реч о формирању заједнице српских општина и правосуђу. Споразум о заједници српских општина потписан је пре четири године. Увек можемо пронаћи разлог за одгађање. Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом", поручио је Дачић.

Русија: Косовски пројекат наставља да пропада

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је да "косовски пројекат наставља да пропада" и да Приштина потпуно некажњено наставља да не испуњава договоре из Брисела.
Он је на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији рекао да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Унмика.

"Многе делегације представљале су нам данас дивну слику са Косова, али то се не подудара са нашим виђењем ситуације. Косовски пројекат и даље паказује своју неодрживост", навео је Небензја.

Он је истакао да Унмик остаје значајан инструмент за међународно праћење ситуације на Космету.

Небензја је позвао међународну заједницу да обезбиједи поштовање Срба на Косову који су изложени нападима на њихн и њихову имовину.

Он је рекао да ни два мјесеца од избора на Косову институције још нису почеле нормално да функционишу, нити је остварен ни најмањи напредак по питању формирања заједнице српских општина /ЗСО/.

"Позивамо посредника у дијалогу да обезбиједи гаранције за поштивање права Срба и заштиту њиховог вјерског насљеђа", нагласио је он, наводећи примјере напада на Србе и њихову имовину, при чему посебно забрињавају покушаји узурпирања имовине Српске православне цркве /СПЦ/.

Он је истакао да намјере Приштине за чланство у Унеску не треба узети у обзир.

Небезја је истакао да нема више никаквих препрека за почетак рада Специјалног суда за злочине терористичке ОВК, те додао да се на Косову врбују људи који одлазе да се боре на страни екстремиста на Блиском истоку.

Представник Кине Ву Хаитао оцијенио је да Савјет безбједности УН треба да остане посвећен ситуацији на Косову и задржи посредничку улогу, истакавши да "не треба понављати грешке из историје".

Он је изразио подршку што скоријем наставку дијалога Београда и Приштине и примјени договореног уз изградњу узајамног повјерења, те позвао и на уздржавање од акција које би могле довести до тензија.

Представници западних земаља, сталних чланица Савјета безбједности УН, позвали су да се прориједе сједнице овог тијела посвећене ситуацији на Космету, као и да се размотри смањење обима и, на крају, укидање Унмика, чему су се, осим Србије, оштро успротивиле Русија и Кина.

Већина амбасадора земаља чланица Савјета безбједности УН је, током дебате на сједници о Косову, позвала на брзо формирање нове владе самопроглашеног Косова, али и на обнову бриселског дијалога и наставак нормализације односа Београда и Приштине.

Представник САД Мишел Сајсон позвала је све државе које нису признале самопроглашено Косово да то учине и да подрже његово чланство у међународним организацијама, укључујући УН и Интерпол, чему су се придружили и представници Француске, Велике Британије и Јапана.

Она је оцијенила да је Унмик изгубио разлог постојања и затражила да се та мисија постепено смањи и на крају укине, а да се представљање извјештаја и сједнице посвећене њеном раду одржавају на шест, умјесто на три мјесеца.

Сајсонова сматра да је влада у Приштини "одавно показала да је способна да управља и Савјет треба да призна да је Косово остварило значајан развој".

САД су затражиле и да Косово што прије формира нову владу, ратификује споразум са Црном Гором и учини кораке ка изградњи мултиетничког друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана