Пусић: Иступи Главаша наша срамота

Агенције
Пусић: Иступи Главаша наша срамота

Загреб - Први потпредсједник Владе и министар спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић рекла је јуче да Хрватска мора водити рачуна о страшном случају појаве ратног злочинца Бранимира Главаша, који је на страшан начин пробудио духове прошлости.

- О томе сам причала и са Александром Вучићем, али то је искључиво наш проблем и нешто због чега се морамо стидјети. То је проблем који се требао ријешити - изјавила је Пусићева.

Она је додала да ће приоритет у односима Хрватске и Србије бити рјешавање случаја Вељка Марића, односно питање српског Закона о универзалној јурисдикцији.

Она је навела да је случај Вељка Марића био једна од тема разговора који је у недјељу, послије инаугурације новоизабраног предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаревић у Загребу, водила са Вучићем.

- Не могу децидно да говорим, али разговарали смо и о томе - рекла је Пусићева и додала да је о случају "Марић" српски премијер у Загребу разговарао и са хрватским колегом Зораном Милановићем.

Пусићева је додала да су се Милановић и Вучић у кратком разговору договорили да се "чују на неколико тема и то баш о случају 'Марић' и о случају несталих".

Милановић је недавно казао да ће Србија морати да одустане од примјене универзалне јурисдикције над држављанима Хрватске, односно да повуче Закон о универзалној јурисдикцији, јер са таквим законом не може да уђе у ЕУ, јер "Хрватска то неће допустити".

Припадник хрватске војске Вељко Марић је у Србији ухапшен и осуђен на 12 година затвора због ратног злочина против српских цивила 1991. године у селу Растовац код Грубишиног Поља. Хрватској страни је спорно што је Србија осудила хрватског држављанина за убиство другог хрватског држављанина српске националности, а које се догодило на хрватској територији. Пусићева је још додала и да је улазак Србије у ЕУ један од хрватских интереса.

Примитивизам

Весна Пусић је истакла да је реакција публике на спомињање и заслуге бивших предсједника Иве Јосиповића и Стјепана Месића на инаугурацији Колинде Грабар-Китаровић била примитивна.

- То ми је звучало срамотно и примитивно. С неким се можете слагати или не, али институције имају своје значење. Но, овакво понашање није било примјерено. Многи од нас који смо тамо сједили нисмо гласали за Грабар-Китаровић. Ни ја нисам гласала за њу, али сам тамо била и пљескала сам на ствари с којима се слажем, а ћутала сам на ствари с којима се не слажем - рекла је Пусићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана