Пуповац: Забринутост због пораста политичке и етничке нетолеранције

Срна
Пуповац: Забринутост због пораста политичке и етничке нетолеранције

Загреб - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац упутио је писмо предсједнику Европског парламента Мартину Шулцу, у којем изражава забринутост због пораста политичке и етничке нетолеранције, те антимањинске атмосфере и антимањинског дјеловања које је у Хрватској у порасту након уласка те земље у ЕУ.

У протекле три године развијање нетолеранције, те стварање и толерисање антимањинске атмосфере озбиљно угрожавају постигнуто током преговора о чланству и онемогућавају обавезе проистекле из Приступног уговора Хрватске, а посебно његове одредбе о појачаној заштити мањинских права, наводи се у писму Пуповца, који је и посланик Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у хрватском Сабору.

Неки чланови Европског парламента, наводи Пуповац, користе његову говорницу и позицију посланика, не само за ширење нетолеранције међу грађанима Европе и неповјерења међу њеним државама чланицама и земљама кандидатима, већ директно позивају на насиље етничког чишћења као једно од најгорих које су Европа и њен југоисток доживјели.

Пуповац позива Шулца на заштиту европских вриједности у Хрватској, те подсјећа на заједничку обавезу поштивања обавеза из приступног уговора и његових анекса.

Пуповац позива Шулца да учини све да овакви иступи, посебно кад долазе од неког ко је посланик Европског парламента, не буду још један од индикатора слабљења политичких вриједности Европе.

Посланик у Европском парламенту Ружа Томашић изабрана на листи тренутно водеће опозиционе странке у Хрватској, изјавила је раније да је “Хрватска за Хрвате, а сви остали су гости”, а прије двије године била је у јеку насилне кампање која је вођена против ћириличног писма и српске заједнице у Хрватској.

“Нека они моле Бога да ми не почнемо чистити своје двориште, јер ако ми почнемо чистити своје двориште имаће још јако пуно Срба који ће морати ићи у Србију. Који држе ову државу за благајну, који држе ову државу за самопослугу, а који ништа не дају овој држави, па нека мало пазе што говоре”, рекла је Томашићева прије неколико дана у контексту расправе о одговорности Србије и Хрватске за суђења за ратне злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана