Plenković ljut na novinare zbog ublažavanja izjava o presidi Tribunala

Agencije
Plenković ljut na novinare zbog ublažavanja izjava o presidi Tribunala

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da Hrvatska poštuje haške presude i da nije bilo promjene stava kada je riječ o presudi bivšim čelnicima Hrvata iz BiH.

Njega je naljutilo novinarsko pitanje o obratu u izjavama.

„Kada je riječ o poštovanju presuda, mi kao odgovorna članica UN-a i međunarodne zajednice nemamo nikakvih dilema. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima ili kvalifikacijama smo bili jasni, i to je naš konzistentan stav,“ rekao je premijer novinarima u Opatiji.

Upitan kako je došlo do promjene stava o haškoj presudi, odnosno da sada govori da prihvata presudu, samo ne neke njene dijelove, premijer je odgovorio novinarki da se „očito ubraja u one koji izvrću teze.“

„Idite na njeb stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu i izjavu Vlade od tog dana, pa ćete vidjeti da takvo spinovanje nečega što se nije izgovorilo i nije reklo - nije dobro. Možete se pitati kakve je vrste djelovanja ovo vaše pitanje“, rekao je premijer novinarki.

Po izricanju presude šestorici Hrvata iz BiH u Hagu, koju je obilježilo samoubistvo jednog od osuđenih, generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici, Plenković je na konferenciji za novinare u Zagrebu kritikovao presudu ocijenivši da njen sadržaj ne odgovara istorijskoj istini zbog navođenja da je hrvatski državni vrh učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvata.

Pritom je rekao da odbacuje i neprihvata takve ocjene iz presude.

Na toj konferenciji za novinare premijer ni jednom nije rekao da Hrvatska prihvata presudu, već je najavio da će Vlada razmotriti pravne mehanizme da bi je osporila. Takođe je rekao da čin Slobodana Praljka govori o „dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu“.

Tek poslije nekoliko dana Plenković je tokom posjete BiH rekao da Hrvatska poštuje Haški tribunal i da prihvata presudu. Mediji u Hrvatskoj ocijenili su da je do promjene retorike došlo poslije kritika iz međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana