Опасни поздрави Готовини и Маркачу

Глас Српске
Опасни поздрави Готовини и Маркачу

ЗAГРЕБ - Говор хрватског премијера Јадранке Косор у Книну на прослави Дана побједе изазвао је бурне реакције.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац оцијенио је "забрињавајућим и опасним" поздраве које је на прослави Дана побједе у Книну хрватски премијер Јадранка Косор упутила хашким осуђеницима Aнти Готовини и Младену Маркачу, командантима војне операције "Олуја".

- Врло је забрињавајуће и опасно када се осуђене особе, које су оптужене за најтеже ратне злочине, поздрављају на таквом мјесту и у таквој прилици - рекао је Пуповац.

На такав гест хрватског премијера реаговала је и Коалиција удружења избјеглица у Србији, која је саопштила да је поздрав хрватског премијера Готовини и Маркачу скандалозан, додавши да се такав гест коси са европским вриједностима, пренио је портал "Индекс".

- Држава чији највиши званичници у влади негирају злочин и не поштују људска права својих грађана друге националности не испуњава основне услове да постане чланица Европске уније - пише у саопштењу.

У истом говору Косорова се присјетила и покојног предсједника Фрање Туђмана. Критике на рачун хрватског премијера стигле су из опозиционих редова који истичу да је на дјелу предизборна реторика.

У Хрватској народној странци сматрају да је Косорова оцијенила да ХДЗ-у пријети нека организација десне оријентације, па су "мало заборавили на правну државу, Европску унију, завршетак преговора и Поглавље 23".

- У ХДЗ-у вриједи приступ "излога", да се понуди пуно различитих ствари за различите дијелове друштва, од чега на крају неће бити ништа - истакла је Весна Пусић, предсједник Клуба посланика ХНС/ХСУ.

И у Социјалдемократској партији изненадно присјећање Косорове на хашке оптуженике и Туђмана доводе у везу са скорим изборима.

- Годинама у ХДЗ-у нису спомињали Туђмана. Било им је забрањено да га спомињу, а сада га и мртвог призивају у помоћ. Не раде то из увјерења, него из тешког лицемјерја. То је злоупотреба и живих и мртвих особа - рекла је потпредсједник Клуба посланика СДП-а Ингрид Aнтичевић-Мариновић.

Према њеним ријечима, прије само неколико година Косорова је говорила да не би препознала Готовину да га сретне, упитавши да ли би га сада препознала. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана