Princ Čarls mijenja ime kada preuzme titulu kralja?

Agencije
Princ Čarls mijenja ime kada preuzme titulu kralja?

Vrlo je moguće da princ Čarls preuzme jedno od slijedećih imena: Filip, Artur ili Džordž. To nije uvijek praksa, ali nije ni neuobičajeno, kaže portparol kraljevske porodice Diki Arbajter

Kada jednog dana princ Čarl (69) preuzme titulu vladara britanske kraljevske porodice od svoje majke kraljice Elizabete (92) vjerovatno će, poput svojih prethodnika, da promjeni ime.


Princ Čarls svoj red za tron britanske monarhije čeka već više od šezdeset godina, pa je time postao jedini član kraljevske porodice koji je toliko dugo čekao na krunu.

Kada napokon dođe na red, postoji mogućnost da će da promjeni ime. Vrlo je moguće da princ Čarls preuzme jedno od slijedećih imena: Filip, Artur ili Džordž.

To nije uvek praksa, ali nije ni neuobičajeno, kaže portparol kraljevske porodice Diki Arbajter. On dodaje da je deda princa Čarlsa, princ Albert, prilikom preuzimanja krune uzeo četvrto ime i postao kralj Džordž VI. Međutim, on nije jedini. Postoji još primjera kraljeva koji su se preimenovali tokom krunisanja.

Pretpostavka je da će princ Čarls, jednog dana kada postane kralj, da izabere ime Džordž, kako bi odao počast svom dedi. Ukoliko se to dogodi, tada će mu ime biti kralj Džordž VII.

Sa druge strane, može da ostane pri svom imenu, pa bi onda bio krunisan kao Čarls III. Ako uzme ime Filip, to će biti prvi takav slučaj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana