Stop korupciji ili protesti studenata

Dragana Keleč
Stop korupciji ili protesti studenata

BANjALUKA - Tražimo na fakultetima u RS radikalne mjere, koje će smanjiti korupciju, iskorijeniti nepotizam, razbiti porodične klanove, kao i smjenu pojedinih dekana, a u suprotnom će studenti iskoristiti sve demokratske metode, izaći na ulice i protestima tražiti svoja prava.

Poručili su ovo juče predstavnici studentskih organizacija u RS na konferenciji za novinare u Banjaluci.

- Ne vidimo nikakvu perspektivu i ne možemo ovo više da trpimo. Ovo je naš posljednji apel! Nećemo više mirno posmatrati šta se dešava na fakultetima. Želimo promjene i radikalan zaokret u društvu! Želimo da oni koji su krivi snose odgovornost, te da Univerzitet, Vlada RS i svi nadležni preduzmu radikalne korake - istakao je predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak.

Prema njegovim riječima, studenti su stotinu puta ukazivali na korupciju, ali niko do sada ništa nije preduzeo.

- Šta treba da uradimo, da se zapalimo ispred zgrade Vlade da bismo ukazali na probleme?! Gdje je to tužilaštvo? Mene niko nikada nije pozvao osim novinara da pita o korupciji na fakultetima. Pa, ne mogu novinari da mijenjaju sistem - kazao je Dronjak.

Na pitanje ko je od profesora uključen u korupciju, Dronjak je odgovorio da kao svjedoke pozovemo rektora Univerziteta u Banjaluci Stanka Stanića i predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Miroslava Grubačića i pitamo da li je tačno da je jedan profesor na Medicinskom fakultetu rekao: “Šta oni misle, da ja sa platom od 2.000 maraka neću uzimati novac”.

- Univerzitet prerasta u koruptivnu kategoriju, imamo učmalu sredinu, akademsku zajednicu koja se ne oglašava ni na jedan društveni problem i mimo koje prolaze sve nepravilnosti, a što je najgore, niko ni za šta ne odgovara - istakao je Dronjak.

Predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Igor Macanović rekao je da ne vrijedi da studenti govore imena profesora koji uzimaju mito, jer to nema nikakvog efekta.

- Svi se sjećate slučaja profesora Dušanke Stojanović sa banjalučkog Tehnološkog fakulteta, prije četiri godine, za koju su postojali i snimci kao dokaz da je uzimala mito, ali ništa nije preduzeto - kazao je Macanović.

Naglasio je da u kriznim situacijama kao što je ova u kojoj se nalazi naše društvo postoji samo jedan glas, a to je glas razuma i ujedinjenja.

- Hoćemo radikalne promjene u visokoškolskom obrazovanju, tražimo antikoruptivne mjere, socijalnu pravdu, a ako je za to potrebno da izađemo na ulice, vjerujte da smo i te kako spremni - naglasio je Macanović.

Student ombudsman pri Uniji studenata Vedran Jokić rekao je da studenti žele da skrenu pažnju političkoj eliti da se okrene prema RS i rješavanju stvarnih problema.

- Na tržištu rada nikad nije bilo više diploma, a manje znanja. To je, jasno, nastalo uvođenjem privatnih fakulteta. Ovako se RS urušava sistematski, jer je obrazovanje osnov svake države - istakao je Jokić.

On je pozvao ministra prosvjete i kulture RS Antona Kasipovića, premijera RS Aleksandra Džombića i Vladu RS da raščiste negativnosti na fakultetima.

Predstavnik Studentske organizacije u Banjaluci Siniša Kilibarda rekao je da izgradnju četvrtog paviljona u Studentskom centru u Banjaluci više niko i ne pominje.

- Vlada RS nije imala novca da sama krene u izgradnju, pa je digla kredit od Evropske banke. U isto to vrijeme grad Banjaluka traži 800.000 maraka za građevinsku dozvolu za taj paviljon - istakao je Kilibarda.

Nestala kartica

Predstavnici studentskih organizacija zatražili su da nadležne institucije ispitaju kako je nestala kartica na kojoj su se nalazili pozivi koji se odnose na korupciju u okviru kampanje ANTIKOR.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da je nestala SIM kartica bila u studentskom udruženju i da je na njoj bilo oko 70 poziva.

- Imali smo evidentirane te prijave, mislim da su samo dvije ili tri ukazivale na konkretne osobe. To nije moglo da posluži kao osnov za otvaranje istrage - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana